Stor interesse for pløjefri mark

I sidste uge gæstede 60 landmænd Sanderumgård til »Åben pløjefri mark«.

Foreningen for reduceret jordbearbejdning i Danmarks (FRDK, red.) nye indsats »Åben pløjefri mark« er kommet rigtig godt fra start.

Formålet er at udbrede kendskabet til de pløjefri dyrkningssystemer, og det viser sig, at der er rigtig mange, der gerne vil vide mere om pløjefri dyrkning og conservation agriculture. Senest med 60 deltagere til åben mark hos formand Henrik Terp på Sanderumgaard i samarbejde med Velas.

Fordomme bliver aflivet

Til arrangementet var der mange spørgsmål. Især myterne om de pløjefri systemer er der spurgt ind til. Falder udbytterne, og er der problemer med græsukrudt?

Planteavlskonsulent hos Velas og Pløjefrirådgiver, Erik Sandal, manede fordommene til jorden.

- Græsukrudt er ikke et problem, hvis man har styr på sit sædskifte. Hvede efter hvede duer ikke, siger han.

Dog er der visse lette jordtyper, der kan være svære at drive pløjefrit. Til gengæld er der store gevinster at hente på de lerede jorder.

- På stærk lerjord får man virkelig de store fordele, siger han.

Sund jord

Fordelene er der mange af i de pløjefri systemer. Erik Sandal peger først og fremmest på den store besparelse på tid og omkostninger. Derefter på den store forandring, der sker i jorden.

- Jorden får en forbedret evne til at bære oppe og afdræne, problemer med vind- og jorderosion stopper, og biodiversiteten blomstrer, siger han.

Maskiner er det sidste, man skal interessere sig for

Der blev spurgt til hvilke maskiner, man skal bruge, for at gå over til pløjefri dyrkning. Men det er det forkerte sted at starte, understreger Erik Sandal.

- Maskinerne er det sidste, man skal interessere sig for. Sædskiftet og jordens beskaffenhed er dét, man skal fokusere på, siger han.

FRDK er ikke kun en forening for CA

En fordom, som også er kommet frem ved arrangementer er, at FRDK kun er en forening for landmænd, der dyrker deres jord efter principperne i conservation agriculture. Men det afviser formand Henrik Terp blankt.

- Vi er en forening for pløjefri landmænd, CA-landmænd og regenerative landmænd. Vi rummer dem alle, siger formanden.

Han dyrker selv kartofler og er nødt til at stenstrenglægge og dermed bearbejde jorden, men derudover driver han jorden efter CA-principperne så vidt, det er muligt.

Læs også