Netværk og vidensdeling i forsøgsmarken

Der var stor interesse, da Agri Farm Day blev besøgt af omkring 700 mennesker.

Agri Farm Day var velbesøgt dagen igennem. Interessen var stor, da Agri Nord og Mollerup Mølle havde inviteret til Agri Farm Day. - Vi havde et rigtig fint besøgstal omkring 700 deltagere, og det bliver bedre år for år, fortalte teamleder Poul Madsen, Agri Nord.

Forskellige kornsorters egenskaber blev gennemgået af planteavlskonsulenter fra såvel Agri Nord som Mollerup Mølle, da begge virksomheder havde inviteret til Agri Farm Day på Christianshøj ved Klarup.

Så-vindue, udbyttepotentiale, sygdomsresistens og behov for plantebeskyttelsesmidler var blot nogle af de parametre, der var fokus på ved de små præsentationer.

Et andet felt i forsøgsmarken var helliget kartofler samt proteinholdige afgrøder som hestebønner, ærter og linser. I stil med raps vil planteproteinerne blive stadigt mere interessante at dyrke i Danmark – både på grund af den spirende interesse blandt forbrugere for at spise plantebaseret kost – og fordi det er bæredygtigt at producere protein i Danmark, hvorved man begrænser transportomkostningerne.

Forsøgsmarken ved Christianshøj er på seks-syv hektar, der drives med sædskifte – og altså med forskellige sorter og dyrkningsmetoder.

- Vi forsøger at demonstrere, hvordan man kan dyrke afgrøderne, sådan at det er bæredygtigt i økonomisk forstand. Og den måde, det lykkes på, kan vi godt være bekendt, siger Poul Madsen, der er teamleder i planteavlssektionen hos Agri Nord.

Bæredygtighed

Netop bæredygtighed og ESG var årets tema ved Agri Farm Day. ESG står for Environmental, Social og Governance.

Ifølge Agri Nords bæredygtighedskonsulent Grete Skjødsholm er ESG noget, der virker på bundlinjen, når der sættes ord på, hvordan landmanden arbejder med natur, miljø, dyrevelfærd, arbejdsforhold og ledelse – og hvad han eller hun arbejder frem mod.

- Jeg står her for at afmystificere det lidt. Det behøver ikke at være så svært. Mange har det jo i hovedet alligevel. Så gælder det om at få det ned på papir. At få fortalt om alt det gode, de gør. Det har en stor signalværdi, siger Grete Skjødsholm, der sammen med 10 andre Agri Nord-ansatte netop har været på kursus i at anvende ESG-redskaberne til gavn for medlemmerne.

I løbet af eftermiddagen og aftenen strømmede gæsterne til Christianshøj, hvor rundvisningen til forsøgsmarken begynder hvert kvarter. Derefter er der mulighed for at møde maskinhandlere, kemifirmaer, planteforædlere og gødningsproducenter oppe i gårdanlægget, hvor der traditionen blev serveret grillpølser.

Teamleder Poul Madsen, Agri Nord var ovenud tilfreds med det store fremmøde.

- Vi havde et rigtig fint besøgstal omkring 700 deltagere, og det bliver bedre år for år, konstaterer Poul Madsen.

Hvedekampen er ikke afgjort endnu

Traditionen tro var årets udgave af Hvedekampen et fokuspunkt, da deltagerne blev vist rundt i afgrødeforsøgene til Agri Farm Day.

Her dyster otte hold om at ramme den økonomisk mest optimale dyrkningsstrategi for vinterhvede. Såtidspunkt og første gødskning ligger fast, så alle parceller har fået 200 kg 13-8-16 den 28. februar. Herfra har de så selv truffet valgene.

- Vi fik tildelt en stor mængde gødning tidligt, så det kom rigtig godt fra start efter vinteren og inden den tørre periode. Men efter der er kommet vand, må vi nok sige, at de andre er kommet godt med. Så vi må vente og se til høst, siger salgskonsulent i Nordjylland Tommy Pedersen fra Mollerup Mølle.

Naturligvis er det først til høst, at vinderen af hvedekampen findes blandt de syv firmaer: BASF, Corteva, Christianshøj, Adama, Bayer, Agri Nord og Mollerup Mølle.

Læs også