Hornsyld Købmandsgaard: - I dag er vi landets største private grovvareselskab

På et møde for godt 80 landmænd fra Sjælland og Lolland-Falster fortalte direktør Henrik Hedegaard og salgsdirektør Claus Damsbo blandt andet om de fordele, som overtagelsen af Overgaard Agro giver i det østdanske område.

Over 80 landmænd kom for at blive opdateret på Hornsyld Købmandsgaards aktiviteter på Sjælland og Lolland-Falster. Hornsyld Købmandsgaard har med overtaget af Overgaards grovvarevirksomhed fået flere lokaliteter i det østdanske område.

Egentlig er Hornsyld Købmandsgård startet i 1932 som en lokal købmandsgård nord for Vejle med alt, hvad man kan få brug for på landet.

- Nu er der så gået over 90 år, hvor der aldrig har været et underskud, men derimod hyppige udvidelser og knopskydning, så vi i dag er en landsdækkende grovvareforretning, fortalte Henrik Hedegaard, administrerende direktør, på et møde for landmænd fra det sydlige Sjælland og Lolland-Falster.

Her gennemgik han de forskellige forretningsområder, som Hornsyld Købmandsgård i dag har specialiseret sig i overfor landmandskunder.

- Udover grovvaredelen har vi blandt andet 25 tankstationer med salg af brændstof, træpiller med mere. Dernæst producerer og sælger vi et sojaproteinkoncentrat til hovedsagelig kyllinger og smågrise ved navn AX3, som produceres på Triple A, vores fabrik i Hornsyld. Og endelig er vi inde i byggebranchen med en afdeling, vi kalder Totalbyg, fortalte Henrik Hedegaard til de godt 80 landmænd, der var mødt op til arrangementet på Skjørringe Gods ved Stubbekøbing på Falster.

Nu kun få grovvarefirmaer

Agro-delen er imidlertid Hornsyld Købmandsgaards absolut største aktivitet ud af koncernens samlede omsætning på over 3,6 milliarder kroner i indeværende år.

- Vi sælger til landbrug over hele landet og har tre foderfabrikker, som laver op til 260.000 tons foder årligt til både fjerkræ, kvæg og grise. Hornsyld Købmandsgaard har yderligere to såsædsfabrikker, hvor der produceres såsæd i Hornsyld og på Sjælland efter opkøbet af firmaet Nielsen & Smith i Glostrup i 2017, sagde Henrik Hedegaard, der har været med til at opkøbe yderligere syv til otte virksomheder.

Tidligere var der op til 27 private grovvareforretninger i Danmark.

Men i dag er der kun tre private tilbage: Brdr. Ewers, Mollerup Mølle og som størst af de private Hornsyld Købmandsgaard foruden de to store andelsselskaber DLG Og Danish Agro.

Senest køb af Overgaard

Senest har Hornsyld Købmandsgaard her i 2023 overtaget grovvaredelen fra Overgaard Agro.

- Overgaard har også givet os fordele ved opkøb af korn, og styrket vores position her i det østlige med de nye lokationer både på Sjælland og Lolland-Falster. Der er gennem de seneste år sket en koncentration af grovvarevirksomheder i Danmark. Derfor er vi glade for at vi har overtaget Overgaards grovvareaktiviteter, for netop at slå fast, at Hornsyld Købmandsgaard ønsker at vækste, fastslog Henrik Hedegaard.

I dag har Hornsyld Købmandsgaard mellem seks og syv procent af det danske grovvaremarked.

Hornsyld Købmandsgaard styrker sig på Sjælland

  • Hornsyld Købmandsgaard overtog midt i 2023 grovvareaktiviteterne i Overgaard Gods A/S ved Mariager Fjord, godsets faciliteter på Køge Havn samt kontrakter relateret til kornhandel.
  • Dermed positionerer Hornsyld Købmandsgaard sig med markant stigende mængder som den største privatejede grovvarevirksomhed i Danmark med en stærk vækstprofil, og udvider sit geografiske område betydeligt, både omkring Overgaard Gods samt på Sjælland med lagerfaciliteter på flere lokationer.
  • Overtagelsen omfatter alt vedrørende køb og salg af afgrøder. Hornsyld Købmandsgaard overtager Overgaards faciliteter på Sjælland, hvor der er lager fem steder, herunder på Køge Havn.
  • Ligeledes har Hornsyld Købmandsgaard overtaget 10 medarbejdere, som fortsat skal arbejde med base på Overgaard Gods, Sjælland, Møn, Lolland og Falster.

Kilde: Hornsyld Købmandsgaard

Læs også