Kunstig intelligens og dronebilleder: Mød teknologien, der kan sikre enorme kemibesparelser på marken

Præcisionsteknologien CropUp kan sikre landmænd op til 90 procent besparelse på sprøjtemidler. Løsningen er simpel, nøjagtig og kan tilpasses landmændenes behov.

Op til 90 procent reduktion af sprøjtemidler på marken og maksimering af udbytte er nu både realiserbart og tilgængeligt for danske landmænd. Samtidig er der tale om en ukompliceret løsning, der kræver minimalt arbejde for den enkelte landmand.

Sådan lyder det fra virksomheden Akson Robotics der nu tilbyder den nye alt-i-en-løsning, CropUp, der kan reducere brugen af sprøjtemidler med op til 90 procent.

- Med CropUp er det nu muligt at optimere sprøjtning, gødningsfordeling og udbytte efter en enkelt overflyvning med drone, fortæller Albert Sonne Olesen, som er civilingeniør indenfor robotteknologi fra AAU og sammen med to medstuderende i dag er indehaver af Akson Robotics.

Løsningen tilpasses den enkeltes behov

Det typiske prisleje starter ved 150 kroner pr. hektar for flyvning og processering af dataene, hvis flyvningen købes gennem landboforeningen.

Det tæller i dag Agri Nord, Velas, Sagro, Spiras, VKST, Patriotisk Selskab og Agrovi, mens yderligere to landboforeninger er på vej.

Typisk vil den enkelte landboforening stå for overflyvningen med en drone, mens Akson Robotics vil behandle data. Men landmanden kan også stå for overflyvningen selv, hvis han har den mulighed.

- Løsningen kan tilpasses landmandens individuelle behov, og CropUp-teknologien sørger for en kemibesparelse på mindst 60 og op til 90 procent, siger Albert Sonne Olesen.

Kunstig intelligens og dronebilleder

Teknologien hviler på avanceret kunstig intelligens og dronebilleder, som kan kortlægge både afgrøder, ukrudt og jord med stor præcision. De kortlagte data overføres til landmændenes terminaler, og gør det på den måde muligt at tilpasse sprøjtningen nøjagtigt til den enkelte mark.

- Teknologien er kompatibel med størstedelen af de terminaler, som landmændene allerede anvender til sprøjtning, forklarer Albert Sonne Olesen.

De tre mand bag virksomheden har udviklet CropUp i tæt samarbejde med landmænd, landboforeninger og planteavlskonsulenter.

- Løsningen skal gøre det nemt at implementere præcisionsteknologier i landbruget, og er derfor udviklet som en digital platform, der kræver minimalt arbejde af landmanden, siger Albert Sonne Olesen, som kan fortælle, at flere landmænd allerede har bestilt flyvninger til foråret.

Læs også