bannerPos

Bornholmere fik inspiration på Lolland

Bornholmske frugtavlere så på blandt andet æbler og kirsebær på Fejø og Lolland. Foto: Bornholms Landbrug & Fødevarer

Redaktionen

14-05-2019 12:25
Producenter fra Bornholms fødevareklynge blev klogere på andres frugtfremstilling.

I sidste uge tog en række producenter og aktører fra Bornholms fødevareklynge på tur til Lolland, blandt andet for at deltage i Madens Folkemøde på Engestofte Gods. Turen gik også forbi Frederiksdal Kirsebærvin og Fejø, som er kendt for deres frugtproduktion.

Brith & Henrik Messerschmidt fra Krogsholm Frugt deltog i turen og oplevede værdien af netværksturen.

- Det var dejligt at få inspiration til udvikling. Men også turde at være tro mod ens eget koncept, fokusere på kerneforretningen og på egne evner, siger Brith Messerschmidt.

Vinproduktion i tidligere kostald

Mødet med Frederiksdal Kirsebærvin gjorde også et stort indtryk. Der dyrkes 40 hektar med kirsebær, som udgør 50 procent af godset omsætning, men kun 10 procent af arealet.

Produktionen af vin tog først for alvor fart i 2006, hvor den tidligere kostald blev ombygget. Henrik Messerschmidt beskriver mødet således:

- Det kræver stort mod at gå nye veje og finde stærke samarbejdspartnere, der kan bidrage til at udvikle en virksomhed. Men Frederiksdal Kirsebærvin er et godt eksempel på hvordan det kan gøres.

Bornholms fødevareklynge er forankret i Bornholms Landbrug & Fødevarer, i et partnerskab mellem Gourmet Bornholm og BRK og støttet af midler fra EU-regionalfond samt Bornholms Vækstforum.

laj

Brasiliansk farmer dyrker Conservation Agriculture – fordi det på alle måder er bedst

På Agripastos Farm er efterafgrøder, sundt sædskifte og nye, bedre såmaskiner taget i brug for især at gøre jorden mere frugtbar ved at øge dens indhold af humus. Skiftet til CA har også betydet, at erosionen er ophørt, hvilket er særdeles vigtigt.

Succes med nyt foldkoncept

Med nyt foldkoncept fravænnes en halv gris mere pr. so på Ulvehøjgaard ved Brørup, og de fravænnede smågrise vejer 1,6 kilo mere.

Forekomst af influenza har ingen sæson

Dyrlægerne hos Vet-Team anbefaler, at der tages prøver inden, vaccination mod influenza begyndes, men også med jævne mellemrum efterfølgende, for at se om det fortsat er den rigtige type, man vaccinerer imod.

Tag flere sorter ind

Hvedeforælder Finn Borum fra Sejet Planteforædling giver sit bud på, hvorfor man skal vælge sorter med forskellige dyrkningsegenskaber. Planteavler Esben Kappel benytter også denne strategi og glæder sig over udsigten til høje udbytter.

Ny presser i Danmark

Den nye bigballepresser, Kuhn LSB 1290iD, kører nu for første gang i Danmark.

Fendts Ideal 10-mejetærsker nærmer sig danske marker

IdealDrive – styresystemet uden rat - er en feature i Fendts kommende topmodel. De første mejetærskere fra producentens øverste hylde kommer til at køre tests i den europæiske høst i år. Danske kunder kan få en ny Ideal 10-maskine til 2021-høsten.

Rapsprisen stiger på trods af høstens kommen

Normalt falder rapsprisen under høst her i Europa. Det virker blot ikke til at blive tilfældet i år. I stedet presser den europæiske rapspris på for nye stigninger og det tyder dermed på, at rapshøsten i Europa ikke bliver for god i år.

Foretræk høst til den tidlige side

Landbonord anbefaler så tidlig høst som muligt.

Kornhøsten kører nemt

Kornet tørrer godt og vinterbyggen er mange steder snart i hus.
Side 1 af 1586 (31708 artikler)Prev1234567158415851586Next