bannerPos

Bornholmere fik inspiration på Lolland

Bornholmske frugtavlere så på blandt andet æbler og kirsebær på Fejø og Lolland. Foto: Bornholms Landbrug & Fødevarer

Redaktionen

14-05-2019 12:25
Producenter fra Bornholms fødevareklynge blev klogere på andres frugtfremstilling.

I sidste uge tog en række producenter og aktører fra Bornholms fødevareklynge på tur til Lolland, blandt andet for at deltage i Madens Folkemøde på Engestofte Gods. Turen gik også forbi Frederiksdal Kirsebærvin og Fejø, som er kendt for deres frugtproduktion.

Brith & Henrik Messerschmidt fra Krogsholm Frugt deltog i turen og oplevede værdien af netværksturen.

- Det var dejligt at få inspiration til udvikling. Men også turde at være tro mod ens eget koncept, fokusere på kerneforretningen og på egne evner, siger Brith Messerschmidt.

Vinproduktion i tidligere kostald

Mødet med Frederiksdal Kirsebærvin gjorde også et stort indtryk. Der dyrkes 40 hektar med kirsebær, som udgør 50 procent af godset omsætning, men kun 10 procent af arealet.

Produktionen af vin tog først for alvor fart i 2006, hvor den tidligere kostald blev ombygget. Henrik Messerschmidt beskriver mødet således:

- Det kræver stort mod at gå nye veje og finde stærke samarbejdspartnere, der kan bidrage til at udvikle en virksomhed. Men Frederiksdal Kirsebærvin er et godt eksempel på hvordan det kan gøres.

Bornholms fødevareklynge er forankret i Bornholms Landbrug & Fødevarer, i et partnerskab mellem Gourmet Bornholm og BRK og støttet af midler fra EU-regionalfond samt Bornholms Vækstforum.

laj

Leverer individuelle løsninger til hver landmand

Kør med maskinerne året rundt, men betal leasingydelserne i oktober, november og december, når likviditeten på bedriften har det bedst, lyder et tilbud.

Sen sprøjtning i vårsæd til forebyggelse af aks- og strånedknækning

Det anbefales kun at vækstregulere vårsæd, hvis der er en meget frodig vækst. Svampesprøjtning har også effekt mod aks- og strånedknækning.

Intensivt landbrug er vejen frem for klimaet

Hvis man lod os gødske mere, kunne dansk landbrug alene løse den danske del af klimaopgaven, mener skribenten.

Tilsagn om tilskud til jordfordeling

Klarlæg allerede nu, om der kan være grundlag for en jordfordeling, inden der åbnes for ansøgninger til en ny tilskudsordning, lyder rådet fra Søren Nørgaard Sørensen, advokat og partner, HjulmandKaptain.

Hvor tjener man pengene i sit markbrug?

Når man kender sine omkostninger og arbejder med sine nøgletal, stiger interessen for bedriften og evnen til forandringer. - Man tjener derfor typisk mere ved at deltage i et DB2-tjek, påpeger maskinkonsulent Christian Rabølle, VKST.
Side 1 af 1542 (30839 artikler)Prev1234567154015411542Next