Gennem de seneste år har rådgivningsselskabet VKST tilbudt et såkaldt DB2-tjek, hvor man allerede kort efter høst får taget en kritisk vurdering af sin egen økonomi i markbruget.

- DB2-tjek er et tiltag, som hurtigt retter blikket mod bundlinjen på hver afgrøde og kommer med forslag til at hæve indtjeningen fremover, fortæller Christian Rabølle, maskinkonsulent i VKST. 

- Den vigtigste del af DB2-tjek er afleveringsmødet, hvor en ukendt, men erfaren planteavlskonsulent gennemgår resultaterne og bogstaveligt bider dig i haserne og peger på mulige potentialer. 

- Uanset om man er planteavlskunde i VKST eller hos et andet rådgivningsselskab, er det værdifuldt at få nye øjne på det, man plejer at gøre, fortæller Christian Rabølle.

Fuld af undskyldninger

Afleveringsmødet er typisk i efteråret, så høsten og seneste høstår er i fuld erindring, og der er en interesse i at blive bedre. 

- Hvis man skal vente på driftsanalyser i halvandet til to år, er fokus rettet på det nye høstår, og man er fuld af undskyldninger for, hvorfor tallene ikke ser så gode ud. Det er der for lidt dynamik i, fastslår VKST-konsulenten og meddeler, at der i 2018 var 65 deltagere – heraf ti økologiske.

- Når man deltager hvert år, opstår der ny og spændende viden om, hvor god man egentlig er til for eksempel vinterraps over en årrække, samtidig med at man sammenlignes med gennemsnittet af andres rapsmarker. Hvor skal man sætte ind for at blive bedre med sædskifte, etablering, ukrudt og så videre?

- Årsrapporten på en planteavlsbedrift viser de faktiske, bogførte værdier på indtægter og udgifter. Den kan så uddybes i en driftsgrensanalyse for hovedafgrøderne, påpeger Christian Rabølle. 

- Med DB2-tjek fra VKST bruger vi data fra markstyringsprogrammet, som i forvejen er registreret og lovpligtige. Derfor er DB2-tjek klar allerede i efteråret, så strategien til det nye høstår kan justeres til.

Håndværker og købmand

- DB2-tjek opdeles i to dele. I første omgang sammenligner vi deltagernes håndværk, det vil sige evnen til at skabe et højt udbytte, fortæller Christian Rabølle. 

- Hertil bruger vi den samme afgrødepris for alle deltagere, nemlig en gennemsnitlig pris fra Kornbasen.dk fra august. I juni året efter kan vi så opdatere DB2-tjek med de faktiske mængder leveret og opnåede priser, så DB2 herefter både indeholder planteavlerens evne som håndværker og som købmand.

De fleste deltagere i DB2-tjek bruger egne maskinomkostninger, som kommer fra maskinanalysen. Det giver, ifølge Christian Rabølle, også det bedste billede af ejendommens specifikke forhold.

Vigtigt strategisk emne

Et eksempel kan være en ejendom med rigelig stor såmaskinekapacitet, og at såning koster 450 kroner pr. hektar. De får altid sået rettidigt, passer på fugtigheden om foråret og kan vente, til det er tørt nok om efteråret og stadig får sået optimalt. 

- På denne bedrift er håndværket omkring etablering i top, og det ses direkte på bundlinjen. Når maskinanalysen først er lavet, er det hurtigt og enkelt at opdatere tallene til DB2-tjek. 

Man kan godt deltage i DB2-tjek med normtal for maskinomkostninger. Så bruger vi nabotakster minus 20 procent, oplyser Christian Rabølle.
Netop afgrødevalget er et vigtigt strategisk emne, som bygger på planteavlerens interesse og evner. 

- På DB2-afleveringsmødet drøftes, hvorvidt sædskiftet skal tilpasses højere omsætning gennem højværdiafgrøder eller modsat forenkles og tilpasses lave omkostninger og arbejdsindsats, slutter Christian Rabølle.

Resultater fra DB2-tjek for 2018
- Bundlinjen i 2018 blev for de fleste præget af den ekstreme vækstsæson.
- Der var 10 procent mere vårsæd og cirka 10 procent mindre vintersæd.
- Mange høstede 60-70 procent af normalen, men de højere afgrødepriser har kun delvist kompenseret for tabet.
- Således var det gennemsnitlige DB2 for 2018 på 3.670 kroner pr. hektar og kun cirka 400 kroner pr. hektar lavere end DB2-tjek tallet for 2017. 
- Gennemsnits-DB2 af de 10 økologiske bedrifter var 4.785 kroner pr. hektar.
- Der er stor variation på resultaterne: DB2 varierer fra 550 kroner pr. hektar til 7.400 kroner pr. hektar.
- Ejendomme med mere end 10 procent frø i sædskiftet havde gennemsnitligt et DB2 på 4.000 kroner pr. hektar, mens ejendomme med korn og raps havde gennemsnitligt et DB2 på 2.500 kroner pr. hektar.
                                                                                                                                                                                                                 Kilde: VKST
Planter