Sædskiftet er en væsentlig faktor i bekæmpelse af væselhale

Sædskifte, såtidspunkt og pløjning er alle faktorer, der har væsentlig indvirken på andelen af væselhale i vinterhvede. Fireårig demonstration er ved sin afslutning og angiver tydelig retning mod succesfuld bekæmpelse.

Helle Elander, planteavlskonsulent, Velas er ansvarlig for demonstrationsmarkerne med fokus på græsukrudt siden 2016. Her i hvedemarken ved Ejlskov på Nordfyn, hvor vinterhveden efter vårbyg er bedre rustet mod væselhale end ved ensidig hvededyrkning. Ved sen såning og pløjning mindskes andelen af væselhale yderligere og behovet for brug af kemi reduceres tilsvarende. Fotos: Henriette Lemvig. Pløjefri, tidlig såning (i første uge af september), hvede efter hvede og ingen kemisk bekæmpelse. Så går det helt galt med at holde marken fri for væselhale. Planteavlskonsulent Helle Elander, Velas viser gerne rundt i de tre forsøgsmarker ved hhv. Ejlskov på Nordfyn, Blangstrup ved Assens og Tullebølle på Langeland, hvor der er fokus på græsukrudt i vinterhvedemarker.

Væselhale

Af de ikke-kemiske tiltag er særligt tre væsentlige for ukrudtstrykket:

Vårsæd har særdeles god effekt på væselhale. Dels er der mindre fremspiring, og dels kommer man effektivt af med en generation af frø, da væselhale skal gennem en kuldeperiode for at sætte aks og frø.

Jo senere såning, desto mindre ukrudt.

Vil du læse mere?

Prøv 30 dage for 30 kr.

Dette indhold er forbeholdt vores abonnenter, men du kan få adgang på få minutter, med online abonnement.

Allerede abonnent?

Læs også