Stort kvælstofoptag i efteråret reducerer forårstildelingen

Store variationer i kvælstofoptaget i vinterraps gør det ifølge Yara vigtigt at kende plantens optag og bruge den viden i forårets gødningsstrategi.

Chefagronom hos Yara, Jesper Ulnitz anbefaler, at man benytter appen YaraIrix som supplement til at vurdere udviklingen af rapsen i efteråret. Foto: Henriette Lemvig Den kraftigt udviklede raps viste et kvælstofoptag på 80 kilo pr. hektar. Vurderet kvælstofbehov til foråret er 200 kilo pr. hektar. Fotos af rapsmarker: Jesper Ulnitz, Yara Den normalt udviklede raps viste et kvælstofoptag på 50 kilo pr. hektar. Vurderet kvælstofbehov til foråret er 220 kilo pr. hektar. Den lidt tynde raps viste et kvælstofoptag på 40 kilo pr. hektar. Vurderet kvælstofbehov til foråret er 230 kilo pr. hektar.

Der er i dette efterår stor variation i rapsmarkernes udvikling og dermed også en stor variation i kvælstofoptaget på nuværende tidspunkt.

- Generelt skal en normalt udviklet rapsplante have optaget 50 kilo kvælstof pr. hektar, inden væksten går i stå for vinteren. Alle kvælstofanbefalinger beror på en antagelse om en normal udvikling i efteråret, hvorfor det er en god idé at vurdere udviklingen af rapsmarkerne,

Vil du læse mere?

Prøv 30 dage for 30 kr.

Dette indhold er forbeholdt vores abonnenter, men du kan få adgang på få minutter, med online abonnement.

Allerede abonnent?

Læs også