bannerPos

Vejrudsigten har betydning for kommende markarbejde

Fra 1. november og frem til nytår er det tilladt at bruge Kerb 400 SC i raps til bekæmpelse af græsukrudt.
08-11-2019 12:10

Fra 1. november og indtil nytår er det tilladt at bruge Kerb 400 SC i raps.

For at opnå god effekt skal jordtemperaturen ifølge planterådgiver fra Sagro, Susanne Frydendal Nielsen, være under 8-10 grader, så vejrudsigten tyder på gode forhold for at køre med Kerb.

- På nuværende tidspunkt ligger jordtemperaturen på 8-9 grader, og den forventes at aftage i løbet af ugen. Anbefalet dosis er 1-1,25 liter pr. hektar, den højeste dosis bruges mod væselhale, agerrævehale og italiensk rajgræs, forklarer planterådgiveren.

Hun minder om, at ønsker man at køre med Belkar, skal der holdes øje med vejrudsigten.

- For at opnå god virkning skal der være plus-grader og vækst i afgrøden, lyder det fra Susanne Frydendal Nielsen.

Vurdér isåning til foråret og brug efteråret på dræn

Mange steder er markerne vandlidende, og afgrøden er endnu ikke blevet særlig stor og er dårligt udviklet. Susanne Frydendal Nielsen forudser risiko for, at der skal isås til foråret, hvis kornet på grund af våde marker er sået sent.

- Her bør man afvente foråret og til den tid vurdere, om marken kommer sig, siger hun.

Høst og bjærgning af halm har nogle steder resulteret i dybe spor i markerne. Selvom det ser ærgerligt ud, lyder rådet fra rådgiveren ikke, at man skal køre ud og jævne dem i efteråret, medmindre jorden når at tørre op.

- Vær i stedet opmærksom på, at drænene ikke er gået i stykker, og få tilset drænene, hvis der er problemer. Hvis dine marker eller dræn har forbindelse med kommunale vandløb, vil det også være relevant at se, om vandløbene kan følge med, eller der eventuelt skal renses op eller laves grødeskæring, siger Susanne Frydendal Nielsen.

Bekæmpelse af kvik kan stadig nås

Er der ubekæmpet kvik i markerne, kan det ifølge rådgiveren stadig nås at køre ud med glyphosat.

- Effekten vil formentligt vise sig langsommere, end når vækstraten er høj, men effekten er helt sikkert bedre, end hvis behandlingen udsættes til foråret, kort før marken skal kultiveres. Der må sprøjtes i alle marker med efterafgrøder, på nær majsmarker, fra 2. november, siger Susanne Frydendal Nielsen.

Sprøjteteknik har betydning

Hun understreger, at sprøjteteknikken har indflydelse på effekten af glyphosat.

- For at opnå bedst mulig effekt af glyphosat bør der tilsættes ammoniumsulfat og spredeklæbemiddel. Ammoniumsulfat ophæver effekten af de negative ioner, der findes i hårdt vand. Små væskemængder øger effekten, mens dråbestørrelsen ingen indflydelse har. Den bedre effekt med små væskemængder kan tilskrives den højere koncentration af både glyphosat og additiver i sprøjtevæsken. Vandmængden bør, når forholdene tillader det, ikke være over 150-170 liter pr. hektar, anbefaler planterådgiveren.

hl

Et par tips i forbindelse med KemiTjek

De regnfulde vinterdage er perfekte til én af de to årlige gennemgange af lagerbeholdningen i kemirummet. Seges giver et par tips til app’en KemiTjek.

Fynsk kartoffelfabrik er fortsat i spil

Flere interesserede avlere har mulighed for at tegne anpart i kartoffelmelsprojektet på lige fod med de første 47 anpartshavere.

Går ind for flere minivådområder

Folketingets miljø- og fødevareudvalg var i denne uge ude i virkeligheden for at studere et såkaldt matriceanlæg på Midtfyn.

Fynsk biodiesel kan rykke på klimaregnskabet

Der er brug for en større udbredelse af biodiesel i den tunge transport. Det mener klimaminister Dan Jørgensen (S), der i denne uge var på besøg hos Emmelev, der kan levere op mod 10 procent af Danmarks dieselforbrug.

Stor efterspørgsel på planteprotein

Den nystartede virksomhed Organic Plant Protein forventer at kunne aftage dansk avlede økologiske hestebønner og markærter til produktion af planteprotein allerede i 2021. Økologiske landmænd søges.

Politisk skifte bekymrende

Selv om statsminister Mette Frederiksen har sagt, at hun vil landbruget, kan regeringsskiftet godt give grund til bekymring for landbruget, mener formand for DM&E Agro, Søren Ulrik Sørensen.

Sådan holder du fast på dine gode folk

Sådan holder du fast på dine gode folk

Kæmpe bøde til DLG-ejet selskab i Tyskland

BLS, der er datterselskab til DLG-ejede HaGe, har fået en bøde på massive 29,25 millioner euro af tyske konkurrencemyndigheder for selskabets medvirken i en sag om ulovlige prisaftaler på sprøjtemidler.

Godt salg af nye sprøjter

Hos Horsch-importøren Stroco-Agro ApS hober ordrebekræftelser på nyt Horsch-grej sig op. Samtidig har der været et historisk flot salg.

Miljøminister tøver med ny vandløbslov

Der ikke behov for at ændre vandløbsloven for at kunne klimatilpasse og klimasikre vandløbene, da loven allerede rummer mulighed for det i dag, lyder det fra miljøminister Lea Wermelin (S).
Side 1 af 1747 (34930 artikler)Prev1234567174517461747Next