Glyphosat-debat: Vi skal stå fast, men ikke grave os ned

Det tjener vores interesser bedst, at vi demonstrerer, at vi tager omverdenens bekymring alvorligt, og at vi bestræber os på at holde forbruget af glyphosat nede, skriver Torben Hansen, formand for planteproducenterne i Landbrug & Fødevarer.

Af Torben Hansen, formand for planteproducenterne i L&F 

Ulrik Lunden og Jens Iversen beskylder i avisen 23. januar L&F for ikke at stå fast på fagligheden og videnskaben, når det handler om glyphosat. 

Lad os bare slå fast, at vi – naturligvis – står fuldt og helt bag fagligheden og videnskabens udmeldinger om glyphosat, og ingen kan vist have taget os i at vakle på det standpunkt.

Vi skal aldrig give det mindste køb i vores argumentation, for vi har fagligt set en skudsikker sag, hvor alle ædruelige eksperter verden over bakker op. Den kamp skal vi kæmpe i al vores dialog med politikere og andre meningsdannere.

Når der, for eksempel i beretningen på årsmødet i planteproduktion, opfordres til omhyggelighed med at vi alle som landmænd har snor i ikke at bruge mere end nødvendigt, så er det af resistenshensyn, men også i en erkendelse af, at det er et tema, som optager mange danskere. Også langt ud over vores mest højtråbende og snæversynede modstandere.

Vi mener klart, at det tjener vores interesser bedst, at vi demonstrerer, at vi tager omverdenens bekymring alvorligt, og at vi bestræber os på at holde forbruget nede. 

Fornuftige borgere

Det kan helt sikkert føles som en nyttesløs opgave, når man konfronteres med kritik fra popsangere og andre typer, der er helt uden for rækkevidde i forhold til nuancer og videnskab. De har følgere og medløbere på de sociale medier, som labber deres budskaber i sig. Det kan vi ikke gøre så meget ved.

Heldigvis består Danmark for langt størstedelens vedkommende af snusfornuftige borgere, som ved, at der skal produceres i landbruget, for at der kommer mad på bordet, og er villig til at lytte til sagkundskaben. 

Hver gang, vi for eksempel får data for spor af pesticider i fødevarer, og Danmark ligger i den helt rigtige ende, så er det noget, hr. og fru Danmark lægger mærke til. 

Ikke vejen frem

Som skrevet i et tidligere indlæg om emnet, så hjælper det meget lidt at have ret, hvis man ikke får ret. 

Når det handler om glyphosat, så skal vi stå meget fast, men vi skal ikke agere, som om vi var løsrevet fra resten af samfundet og dets bekymringer. 

Det vinder vi i hvert fald ikke noget ved.

Læs mere om Glyphosat

Glyphosat – gift eller guld? Læs med her, når vi går i dybden med emnet i over 100 indsigtsgivende artikler om glyphosat.

Læs mere her

Læs også