Stigende trussel fra bakteriesygdom kræver handling
- En ny, fælles handleplan til forebyggelse af sortbensyge i kartofler er tilsyneladende nødvendig, hvis danske læggekartofler fortsat skal være blandt de bedste i Europa, udtaler landskonsulent.

Stængelbakteriose i kartofler. Fotos: Seges Innovation
Den stigende forekomst af bakteriesygdommen sortben i den danske kartoffelavl viser, at der må være kommet nye smitteveje ind på bedrifterne.
- Det er derfor nødvendigt at iværksætte flere forebyggende foranstaltninger, som skal være en kombination af den officielle kontrol og en række frivillige tiltag i produktionen af læggekartofler, som kan være medvirkende til at danske kartofler fortsat er blandt de bedste i Europa, hvad angår bakteriesygdomme.
Det udtaler landskonsulent Lars Bødker, Seges, i forbindelse med en ny handlingsplan omkring sortben i danske kartofler.
Stigende forekomst af sortbensyge
Truslen fra primært ringbakteriose førte i Danmark i 80’erne til opdeling af basis- og præbasisavl samt tvungen brug af meristemknolde, egne maskiner og redskaber samt ikke mindst nul-tolerance overfor sortben i præbasis-avlen i alle tre marksyn.
- Det reducerede risikoen for spredning af bakteriesygdomme markant, og der har ikke været konstateret ringbakteriose i de sidste 20 år, påpeger landskonsulenten.
Men i hele Nordeuropa sker der tilsyneladende i disse år en stigning i antallet af partier med betydende forekomster af sortbensyge.
Det har betydet, at flere modtagelige sorter ikke længere kan dyrkes.
Den stigende forekomst tilskrives specielt bakterien P. brasiliense, som er langt mere smitsom end tidligere sortbensyge-arter og som har flere værtsplanter.
Nye smitteveje ind på bedriften
Forebyggende foranstaltninger skal målrettes hele kæden fra modtagelse af minikolde hos præbasisavlere til egen opformering hos brugsavlere.
- Da miniknolde oftest lægges med håndkraft med minimal kontakt til maskiner eller andre inficerede redskaber, må det antages, at introduktionen af sortbensyge i dansk præbasisavl sker via nye smitteveje ind på bedriften, eller at sortben i højere grad kan overleve i alternative værtsplanter, vurderer Lars Bødker, som netop har præsenteret en ny handleplan på området.

Angreb af sortben-bakterierne giver sortfarvning af det nederste af stænglen, der ofte knækker sammen.