bannerPos

Amerikansk studie: Neonikotinoider sænker bestanden af fugle

24-09-2020 08:30

Brugen af neuroaktive insekticider - de såkaldte neonikotinoider - gør indhug i bestanden af fugle – særligt engfugle. Det viser et nyt studie fra University of Illinois, der er offentliggjort på Nature.com.

Forskerne så nærmere på konsekvenserne ved brugen af neonikotinoider i amerikansk landbrug fra 2008 til 2014, og de undersøgte brugen af midler med aktivstofferne acetamiprid, clothianidin, imidacloprid, dinotefuran, thiacloprid og thiamethoxam. 

Ved at bruge data over både pesticidforbruget og bestanden af fugle kunne de se en statistisk signifikant sammenhæng mellem forbruget og et fald i bestanden af agerlandsfugle og fugle, der lever af insekter. 

Tilladt i Danmark

Miljøstyrelsen oplyser til fagmediet Økologisk, at to af de aktivstoffer, som forskerne undersøgte, er tilladt at bruge i Danmark. Det drejer sig om midler med aktivstoffet acetamiprid og et enkelt middel med imidacloprid til anvendelse i væksthuse. Styrelsen forventer, at der for imidacloprids vedkommende vedtages en såkaldt ikke-godkendelse på EU-niveau inden årets udgang. 

Bestanden af fugle i USA er faldet med 29 procent siden 1970, mens bestanden af agerlandsfugle er faldet med 53 procent.

aldo

Suspension af vaccine ophævet

Fødevarestyrelsen har ophævet suspensionen af anvendelsen af vaccinen Suvaxyn PRRS MLV til svin mod PRRS. Producenten Zoetis glæder sig over styrelsens afgørelse.

Glæde over tredoblet pulje til modernisering

Landbrug & Fødevarer Svineproduktion har længe presset på for at få øget puljen med midler til modernisering og etablering af mere klima- og miljøvenlige slagtesvinestalde. Nu er puljen tredoblet.

Klimaminister glad for delaftale om en klimalov for EU

Der er nu taget det første skridt mod en aftale om en europæisk klimalov. Klimaloven skal sikre, at målet om klimaneutralitet senest i 2050 bliver juridisk bindende, og det er klimaminister Dan Jørgensen (S) godt tilfreds med.

Arla hæver aconto-prisen med 7,50 øre

Arlas aconto-pris for konventionel mælk vil stige med 7,50 øre pr. kg fra 1. november.

Markedspodcasten - Europæisk hvedepris tordner derudaf

Til trods for en stor lagerbeholdning mange steder, så stiger hvedeprisen. Hvordan kan det hænge sammen? Og hvilken betydning har det for planteavlerne? I podcasten bliver der som altid rundet de vigtigste tendenser indenfor afgrødemarkedet. Markedsanalytiker Peter Arendt fra MinAgro - og chefredaktør Jacob Lund-Larsen - gør dig klogere på, hvordan du bør agere.

Vis lederskab i S og V

Sexisme, køn og klima fylder næsten hele dagsordenen og sendefladen i medierne. Og det selv om et af Danmarks højest profilerede erhverv, minkavl og pelsindustri, er ved at bukke under.

EU-strategi støtter fødevareproducenterne

L&F med Martin Merrild i spidsen bakker op om, at Europarådet vil støtte landmænd og fødevareproducenter ved at styrke et mere bæredygtigt europæisk fødevaresystem.

Seks nye tilfælde af ASF i Brandenburg

Nu er der i alt bekræftet 86 tilfælde af afrikansk svinepest i den tyske delstat Brandenburg.

Agtech-virksomhed får ny kapital

Virksomheden TeleSense Inc. har fået tilført 10,2 millioner dollars i kapital for at øge produktionen. Samtidig bliver kendt dansk-amerikaner inden for kornbranchen nyt medlem af bestyrelsen.
Side 1 af 1953 (39060 artikler)Prev1234567195119521953Next