Efter protester: Kommissionen foreslår at udskyde skovrydningslov et år

Efter pres fra europæiske landmænd og virksomheder foreslår Europa-Kommissionen at udskyde implementeringen af EU's nye lov mod global skovrydning til 2026. Loven pålægger virksomheder strenge krav til dokumentation for varer som kakao, soja og palmeolie, hvilket har skabt stor modstand.

Europa-Kommissionen har efter omfattende protester foreslået at udskyde implementeringen af EU’s nye lov mod global skovrydning til et år senere end oprindeligt planlagt.

Loven vil gøre det ulovligt at sælge produkter som kakao, palmeolie, kaffe og soja i EU, hvis de stammer fra områder med afskovning.

Den formelle udmelding blev offentliggjort onsdag den 2. oktober, hvor Kommissionen foreslog at udskyde fristen for store virksomheder til 30. december 2025, mens mindre virksomheder har indtil juni 2026. Det eksisterende krav lyder, at store virksomheder overholder loven inden udgangen af 2024.

Kommissionen har begrundet udskydelsen med tilbagemeldinger fra internationale partnere om deres beredskab, samt at nogle europæiske interessenter ikke er klar til at opfylde kravene.

Modstand

Der har været modstand fra europæiske landmænd, detailhandlere og virksomheder, der frygter de store bureaukratiske krav.

Særligt har det skabt forvirring blandt virksomheder om, hvordan de skal overholde de omfattende dokumentationskrav. Kritik kommer også fra lande som Indonesien og Malaysia, der mener, at det bliver for svært at eksportere deres varer til EU, hvilket tvinger dem til at søge andre markeder.

- Det bureaukratiske monster truer forsyningen af dyrefoder og handelen med mange forbrugsvarer, udtalte Europa-Parlamentets konservative landbrugstalsmænd Herbert Dorfmann og Peter Liese for to uger siden.

Skuffelse

På den anden side udtrykker flere miljøorganisationer skuffelse over udskydelsen.

- Man har bukket under for de stemmer, som har råbt højest, men også har nølet, siger rådgiver Anne-Sofie Sadolin Henningsen fra Verdens Skove til Altinget.

Overfor mediet understreger hun vigtigheden af loven for at sikre fremtidens skovarealer og beskytte varer som kaffe og kakao mod klimaforandringer.

Forslaget om udskydelsen skal godkendes af Europa-Parlamentet og Rådet for at træde i kraft. De har nu mindre end tre måneder til at afslutte forhandlingerne.

Afskovningsloven

  • Loven med forkortelsen EUDR blev vedtaget af EU-Parlamentet i april 2023.

  • Den skal sikre, at produkter, der sælges i EU, ikke bidrager til global skovrydning eller skovnedbrydning.

  • Loven omfatter produkter som oksekød, kakao, kaffe, soja, palmeolie og træ samt produkter, der indeholder eller er fremstillet af disse råvarer, herunder møbler, chokolade og læder.

  • Virksomheder skal udarbejde en såkaldt »due diligence«-erklæring, der bekræfter, at deres produkter ikke kommer fra afskovet land efter 31. december 2020. De skal også sikre, at produktionslandets lovgivning, herunder menneskerettigheder og rettighederne for oprindelige folk, overholdes.

  • Loven blev vedtaget med 552 stemmer for, 44 imod og 43 blanke stemmer.

  • Virksomheder, der ikke overholder reglerne, risikerer bøder på op til 4 procent af deres årlige omsætning i EU.

Læs også