Kundetilfredsheden hos Landbrugsstyrelsen er faldet
Kundetilfredsheden faldt en smule i 2020, viser Landbrugsstyrelsens årlige måling blandt landbrugere og konsulenter. Direktør Jette Petersen siger dog, at styrelsen har lært en masse i coronaåret, så det forhåbentligt bliver til bedre målinger fremover.

En af de nyskabelser, som Landbrugsstyrelsens kunder tog rigtig godt imod i 2020, var indførelsen af telefoniske høringer, hvor et enkelt telefonopkald i nogle tilfælde skærer sagsbehandlingstiden ned til ganske få dage. Arkivfoto: Lasse Ege Pedersen.
For andet år i træk er næsten seks ud af hver ti landbrugere og landbrugskonsulenter godt tilfreds med deres kontakt med Landbrugsstyrelsen. Helt præcis var 57 procent af Landbrugsstyrelsens kunder tilfredse, viser Landbrugsstyrelsens årlige kundetilfredshedsmåling. I 2019 var tallet 59 procent, og corona-året bød dermed på en lille tilbagegang.
- Vi har haft et år med flere udfordringer – ovenpå ansøgningsrunden kom der forsinkelser på udbetalingerne af Økologisk Arealstøtte og Plejegræs – så vi kunne ikke forvente topkarakter fra vores kunder. Vi tager resultatet til efterretning og er i fuld sving med at omsætte kundernes indspark til handling, siger direktør i Landbrugsstyrelsen Jette Petersen.
Sidste forår gav nedbrud og forsinkelser store udfordringer under den store ansøgningsrunde, hvor 37.000 landbrugere kan søge om landbrugsstøtte. I kølvandet på det har Landbrugsstyrelsen kørt et omfattende udviklingsforløb, hvor kunderne har været inddraget tæt i at forbedre systemet på mere end 40 punkter.
Midt i en omstilling
Landbrugsstyrelsen laver årlige målinger af kundetilfredsheden, og svarene fra landbrugere og konsulenter er vigtige for styrelsens løbende udviklingsarbejde. Det samme er de idéer og bidrag, som Landbrugsstyrelsen får fra sit kundepanel, der blandt andet er med til at forbedre ordninger, teste it-systemer og trykprøve ansøgningsprocessen.
En af de nyskabelser, som Landbrugsstyrelsens kunder tog rigtig godt imod i 2020, var indførelsen af telefoniske høringer, hvor et enkelt telefonopkald i nogle tilfælde skærer sagsbehandlingstiden ned til ganske få dage.
- Landbrugsstyrelsen er midt i en stor omstilling i de her år. Vi forenkler og automatiserer vores sagsbehandling, overalt hvor vi kan, for at få landbrugsstøtten hurtigere ud til landbrugerne, og vi har brug for en tæt dialog med vores kunder i den proces, siger Jette Petersen.
2021 har allerede vist gode takter på flere af de områder, Landbrugsstyrelsen har automatiseret: Blandt andet har landets pressede kvægproducenter fået udbetalt 200 millioner kroner i slagtepræmie på under en uge.
Undersøgelsen er sendt til ca. 10.000 landbrugere, og knap 4.000 har svaret. Knap 600 konsulenter har modtaget undersøgelsen, og ca. 270 af dem har svaret.