Mette Frederiksen åbnede Folketinget: Vi skal indføre en CO2-afgift i landbruget

Landbruget skal pålægges en CO2-afgift, lød det fra statsminister Mette Frederiksen i sin åbningstale i Folketinget.

Landbruget får en CO2-afgift, hvis det står til statsminister Mette Frederiksen (S).

Det lovede hun, da hun tirsdag holdt åbningstale i Folketinget i anledning af, at tinget åbnede efter sommerferien.

- Vi er nået tre fjerdedele af vejen mod at reducere Danmarks drivhusgasudledninger med 70 procent i 2030. Hvem havde egentlig forestillet sig det, da vi for kun to år siden vedtog klimaloven? Nu skal vi helt i mål, lød det fra Mette Frederiksen.

- Og vi skal blive meget bedre til at beskytte vores natur og miljø. Vores skove med de brede bøge. Løvet, der står så grønt. »Jeg ved en lærkerede«, synger vi for vores børn. Og nok er lærken stadig almindelig i Danmark. Men den barske sandhed er, at Danmarks bestand af lærker er halveret, tilføjede hun, inden hun fortsatte:

- Sommerfuglen er et andet eksempel på en art, der er blevet væsentligt færre af. Vores plante- og dyreliv forsvinder bogstavelig talt for øjnene og næsen af os.

- Hvis vi ikke gør noget. Så bliver det kun i sangene, at vores børnebørn hører om lærker, viber, engdrag og moser.

- Vi ved, vi har evnen

Mette Frederiksen henviste til det danske erhvervsikon A.P. Møllers velkendte mundheld - »Den, der har evnen, har pligten« - og fastslog:

- Vi ved, vi har evnen. En evne, der gror med de krav, vi stiller. Vi har også pligten. Men det kræver, at vi fortsætter den nuværende kurs.

- Vi skal beskytte det danske guld: Vores rene drikkevand. Indføre en CO2-afgift i landbruget, lød det fra statsministeren, der også understregede, at Danmark skal producere »meget mere« vedvarende energi.

- For klimaets skyld. For at gøre os fri af Putin. Og for at få priserne ned, lød det.

Læs også