De unge er det vigtigste emne, når vi taler landbrug

Fødevareministeren talte varmt for at hjælpe den næste generation godt ind på banen. - Ellers risikerer vi, at der står store udenlandske kapitalfonde klar, sagde han.

Et af de emner, der tydeligt fyldte meget hos ministeren, er de unges vej ind i landbruget.

I sin indlende tale, talte han optimistisk om, at langt flere unge vælger at tage en landbrugsuddannelse.

- Vi ser en stigende tendens til, at unge søger landbrugsskolerne, og det er super positivt. Det er det, fordi næste generation om nogen er klar på den teknologiske udvikling. De vil gerne gå på med krum hals, og derfor skal de også have muligheden for det.

Investeringsstøtte fremrykket

Ministeren påpegede, at de unge skal have mulighed for at investere og have fod på egen jord.

- Det er muligt gennem EU-midler, at få noget investeringsstøtte, hvorfor jeg netop har besluttet, på grund af stor søgning til støtte-ordninger til unge landmænd, at det er på sin plads at fremrykke de midler, vi havde sat af i 2027, til i år. Det betyder, at alle unge landmænd der søger, får støtten i år, selvsagt at man lever op til kravene. Det er blot en af de ting, der kan hjælpe, at vi får næste generation på banen.

Risko for udenlandsk opkøb

- Men vi sidder også og kigger på andre elementer omkring det at understøtte næste generation. Det er den vigtigste opgave, vi har, når vi snakker landbrug. Hvis ikke den næste generation er på banen, så ved vi godt, hvem der står klar: udenlandske kapitalfonde, og de kan så komme og købe dansk landbrugsjord op. Det synes jeg ikke, er nogen speciel god ide, for nu at sige det helt ærligt, lød det fra ministeren.

Læs også