Glæde hos L&F og Bayer: Glyphosat godkendt i yderligere ti år

Det er en meget vigtig afgørelse, og fagligt og videnskabeligt er det den eneste rigtige, siger Torben Hansen, formand for planteproducenterne i Landbrug & Fødevarer, efter EU-Kommissionen torsdag forlængede godkendelse af glyphosat

Arkivfoto: Kasper Stougård

EU-Kommissionen i Bruxelles meddelte torsdag, at glyphosat er blevet godkendt i yderligere ti år, efter at EU-landene i en årrække ikke har kunnet opnå en klar holdning på området.

I 2015 konkluderede Verdenssundhedsorganisationen (WHO), at glyphosat kunne være kræftfremkaldende, men synspunktet blev bestredet af organisationer som USA's miljømyndighed EPA og EU's kemikalieagentur.

Den 15. juni i år blev der indsendt en ny rapport om ukrudtsmidlet til EU-myndighederne. Ifølge rapportens sammenfatning, der strækker sig over 11.000 sider, fastslås det, at glyphosat ikke er kræftfremkaldende.

Alligevel har den nye godkendelse ikke været uden bump på vejen. I sidste måned var sagen under behandling i EU-Kommissionens stående udvalg for planter, dyr, fødevarer og foder, uden at få det nødvendige kvalificerede flertal for en tiårig forlængelse.

Derfra gik godkendelsen videre til en appelkomite, hvor der heller ikke kunne findes flertal. Men derfra var det op til Kommissionen selv at tage endelig stilling til det, og det har EU-Kommissionen nu gjort med tommelfingeren op for brugen af sprøtemidlet.

Glæde hos L&F og Bayer

Miljøorganisationer har opponeret imod en ny godkendelse, da de mener, at midlet er skadeligt for både mennesker og miljø, men selskabet bag Roundup, Bayer, hævder, at midlet har været brugt af landmænd i årtier, og at undersøgelser dokumenterer, at det ikke er skadeligt.

Torben Hansen, formand for planteproducenterne i Landbrug & Fødevarer, er glad for forlængelsen:

- Det er en meget vigtig afgørelse, og fagligt og videnskabeligt er det den eneste rigtige. Der er foregået en grundig evaluering i EU’s eget system, og EU-Kommissionen konkluderer, at der ingen beviser er for at klassificere glyphosat som kræftfremkaldende, siger Torben Hansen og fortsætter:

- Jeg er glad for, at vi i Danmark er gået forrest og som erhverv selv har vist vilje til at ville en fornuftig og afbalanceret brug. Blandt andet gennem landbrugets egen handlingsplan fra 2021.

Restriktioner

Glyphosat er godkendt med en række restriktioner, der blandt andet omfatter et forbud mod anvendelse før høst som et nedvisningsmiddel. Derudover skal medlemsstaterne være særligt opmærksomme på specifikke aspekter, når de fremover laver risikovurderinger for at sikre, at ikke-målorganismer og miljøet er beskyttet.

Beslutningen bringer også glæde hos Bayer, der siden opkøbet af Monsanto har været verdens største producent af Roundup.

- Den nye godkendelse gør, at vi kan fortsætte med at levere vigtig integreret teknologi til ukrudtsbekæmpelse til landmænd i hele EU, skriver Bayer i en kommentar til nyheden.

Ifølge mediet Euractiv var en del af grunden til den manglende godkendelse i appelkomiteen torsdag, at Frankrig ikke ville stemme for brugen af glyphosat. Men med dagens beslutning fra EU-Kommissionen er det sikret, at stoffet også kan bruges efter den 15. december i år, hvor den nuværende godkendelse udløber.

- Det er en meget vigtig afgørelse

Torben Hansen, formand, Landbrug & Fødevarer Planteproduktion

Læs også