Medie: Svarer-udvalget anbefaler en klimaafgift på op til 750 kroner

Ifølge TV 2 vil onsdagens udspil om en CO2-afgift byde på en anbefaling af en afgift på op til 750 kroner pr. ton udledt CO2.

Opdateret kl. 10:38 onsdag.

750 kroner pr. ton udledt CO2.

Så meget kan landbruget stå til at skulle betale, hvis regeringen vælger at gå med den hårdeste af tre satser, som ekspertudvalget ledt af økonomiprofessor Michael Svarer onsdag kommer til at anbefale ifølge TV 2 og Kristeligt Dagblad.

Udspillet er reelt først planlagt til at blive præsenteret onsdag, men TV 2 erfarer allerede tirsdag aften, at ekspertudvalget vil præsentere tre satser for, hvor meget det danske landbrug bør betale per udledt ton CO2.

De to øvrige satser lyder på henholdsvis 375 kroner og 125 kroner.

Byder også på incitamenter

Foruden satserne beretter mediet, at udvalget også vil »foreslå en række statslige initiativer, som kan nedbringe landbrugets CO2-udslip og dermed være med til at formindske afgiften«. Disse forslag indebærer blandt andet skovrejsning, køb og udlægning af lavbundsjorde og anvendelse af pyrolyse-teknologien.

Som led i udspillet vil der også være en såkaldt »gulerod«, der skal give incitament til landbruget til at foretage grønne initiativer på bedrifterne.

- Onsdagens udspil vil også indeholde en gulerod til landbruget, der reducerer deres CO2-udledning gradvist, så det bedre kan betale sig for det enkelte landbrug at lægge om til mere klimavenlig produktion.

Landbrug & Fødevarer har ikke ønsket at udtale sig om udspillet før den officielle offentliggørelse onsdag.

Læs mere om CO2-afgift

Et ekspertudvalg med Michael Svarer i spidsen har givet deres anbefalinger til tre modeller for en CO2-afgift på landbruget. Men hvad vil den betyde for landmanden?

Læs mere her

Læs også