Asger Christensen langer ud efter fødevareministeren

Det kan få uoverskuelige konsekvenser for kalve- og kvægproducenterne, hvis ikke de får en økonomisk håndsrækning til at klare sig igennem corona-krisen, mener medlem af EU-parlamentet, Asger Christensen (V). Han langer ud efter fødevareminister Mogens Jensen.

- Mogens Jensen må på banen. For det første kan man fremrykke betalinger, så man får nogle penge i kassen. Det er Danmark det eneste land i hele EU, der ikke kan finde ud af. Og det er jo helt på månen. Han undskylder sig med, at man ikke kunne gøre det på grund af manglende IT-kapacitet. Men det er jo noget vrøvl. Det er da bare med at få checkhæftet op af lommen.

Sådan lyder det fra Venstres medlem af EU-parlamentet, Asger Christensen. Han mener ikke, at fødevareministeren har gjort nok for at hjælpe kvæg- og kalveproducenterne i den kritiske situation, de står i. 

Brug for en fremstrakt hånd

Lukningen af restauranter i Sydeuropa samt udskydelsen af konfirmationer og andre fester har på det nærmeste fået efterspørgslen efter dansk kalve- og oksekød til at gå helt i stå, og derfor er der behov for en fremstrakt hånd til erhvervet, mener den danske MEP’er, der er medlem af EU-Parlamentets landbrugsudvalg.

- Kvæg- og kalveproducenterne havde i forvejen ikke en særlig prangende økonomi, blandt andet fordi de havde mistet et stort beløb i EU-støtte sidste år på grund af regnefejl i ministeriet. De er jo i en ekstrem presset situation. Så hvis vi ikke holder hånden under dem nu, er jeg alvorlig bange for, at oksekødssektoren kollapser, siger Asger Christensen.

Halsløs gerning

Ifølge flere i branchen er økonomien så presset, at flere landmænd kan blive tvunget til at måtte aflive ellers raske tyrekalve. Ifølge Asger Christensen kan situationen sammenlignes med den tilsvarende i hotel- og restaurationsbranchen, der er alvorligt i knæ på grund af coronapandemien.

- Hvis det koster mere at opdrætte dem, end hvad man kan få for dem i den sidste ende, er det jo halsløs gerning. Jeg ser også kalveproducenterne på samme måde som restauranter, der mister deres omsætning fra den ene dag til den anden. Der er brug for, at vi holder hånden under dem, siger Asger Christensen og fortsætter:

- Det kan være ved at fremrykke betalingerne fra oksekødspræmierne, men man er også nødt til at tilbagebetale momsen for at løfte likviditeten. De sidder på hænderne nede i EU-kommissionen, så nu må der gøres noget.

Lousy svar

På et møde med EU's landbrugskommissær, polakken Janusz Wojciechowski, efterspurgte Asger Christensen et initiativ fra EU på området, men svaret var ifølge det danske medlem af EU-parlamentets landbrugsudvalg ikke imponerende.

- Kommissæren svarede, at hvis der skulle gøres noget, så skulle der findes flere penge i landbrugsbudgettet. Men Covid-19-situationen har jo slået benene væk under de her sektorer, som har brug for, at vi holder hånden under dem. Men det, han også sagde, var, at nationalstaterne selv må tage et ansvar. Det er et lousy svar, mener Asger Christensen.

Udfordringerne har været medvirkende til, at den i forvejen lave noteringspris på oksekød er faldet med to kroner pr. kilo.

henning@effektivtlandbrug.dk
telefon 61 20 96 66

Læs også