Midt- og østjysk landbrug fik inspiration på folkemøde

Gode kontakter og en masse inspiration med fra Folkemødet – Vejle-Fredericia Landboforening og Landboforeningen Midtjylland var med på Bornholm

Jesper Bay Nielsen (th) vender den overståede diskussion med en med landmandskollegaen Hand Christian Gæmelke, der er 1. næstformand i Jysk Landbrug. Foto Vibeke Rask Grøn
Landbrug & Fødevarer bruger mange penge på Folkemødet på Bornholm, men der kommer til gengæld også meget godt ud af det.
Det understreger formanden for Vejle-Fredericia Landboforening Nis Hjort og næstformand i LandboForeningen Midtjylland Jesper Bay Nielsen, der begge deltog i årets Folkemøde 2018.
-Det var dejligt at se landbrugets toneangivende folk deltage i den ene debat efter den anden og se, hvordan vores erhverv og vores fagfolk både blev lyttet til og taget dybt alvorligt, siger Nis Hjort og peger på, at årets store emne hos en lang række organisationer, inkl. L&F, var udnyttelsen af vores fælles naturressourcer, miljøaftryk, miljøforbedringer og fremtiden for både landbruget og fødevareproduktionen.
-Der var mange interessante debatter om disse emner f.eks. også hos Coop, hvor vi diskuterede konventionelle kontra økologiske fødevarer, fortæller Jesper Bay Nielsen. Tonen var god, der var plads til grin, klap og kommentarer.
 

God tone i debatter

Det var i det hele taget positivt at opleve, at debatterne generelt blev foldet ud på en ordentlig måde. Alle paneldeltagere kunne komme til orde, den gode tone forblev god og man lyttede til hinanden og til modargumenterne.
Til gengæld kunne de godt knibe lidt med at få publikum inddraget i debatterne.
-Det var lidt ærgerligt. Det kunne man godt gøre bedre næste år, mener Nis Hjort. Det er trods alt dialogen mellem folk og beslutningstagere som er vigtigt for forståelsen på sigt.
 

Godt besøgt VIP-landbrugstelt

Netværket L&Fs stand rummede udover scenen også et VIP-telt.
-Jeg er imponeret. I løbet af Folkemødet fik L&F besøg af utallige Folketingspolitikere, højt placerede organisationsfolk, toneangivende direktører og sågar også af Hans Kongelige Højhed prins Joachim, siger Nis Hjort.
- Man kan ikke sige andet end, at der er blevet ført lobbyarbejde for fuld udblæsning overalt og hvor man end kunne komme til at gøre det, tilføjer han
Også på det personlige plan gav Folkemødet pote.
-Vi fik hilst på og talt med mange organisationsfolk og en række forskellige politikere. Nu er der knyttet kontakter og det kan vi bruge hjemme i vores foreningsarbejde, tilføjer Jesper Bay Nielsen, der for eksempel hver morgen fik sig en løbetur og et efterfølgende havbad sammen med direktør Flemming Nør-Pedersen, Landbrug & Fødevarer.
Alle burde prøve. Det specielle er, at Folkemødet giver muligheden for at dvæle i diskussionerne. Man skal ikke, som normalt, styrte hver til sit for at passe stald og marker.
-Det giver meget at kunne vende tilbage til en snak, have tid til at tænke ud ad tangenterne og til at vende ideer med forskellige mennesker, siger Nis Hjort og mener, at der både er lokalpolitisk og landspolitisk interessevaretagelse at komme efter på Folkemødet.
 

Vil gerne med igen

Begge landmænd kunne godt tænke sig at deltage igen næste år, og allerhelst at have resten af deres bestyrelser med til Bornholm.
-Vi kunne lave vores egne pop-up debatter og møder med politikere og relevante samarbejdspartnere, som vi har behov for i forhold til det arbejde, vi bokser med hjemme i Landboforeningen, siger Jesper Bay Nielsen og bakkes op af Nis Hjort, der var med til Folkemødet for første gang i år.
-Nu ved jeg, hvad Folkemødet er og ved, at vi med forberedelse kan udnytte stedets muligheder til vores eget formål ved siden af alt det officielle program.
Et emne, som ifølge Nis Hjort kunne være interessant at se nærmere på næste år, er de unges etablering i landbruget, næste generations muligheder og rekruttering til landbruget i det hele taget.

Læs også