Miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) lagde sammen med Lise Bech (DF) mandag vejen forbi slagteriet Tican i Thisted for at blive klogere på fødevareproduktionen.

Politikerne blev vist rundt af Ticans administrerende direktør, Ove Thejls.

- Vi er altid glade for at få den her slags besøg. Forhåbentlig giver det noget forståelse for erhvervet, og selvom det er hurtigt afviklet, giver det også lejlighed til lige at få diskuteret to-tre nøgleemner, sagde direktøren til Effektivt Landbrug.

- Vi fik sat fokus på transportegnethed, mens vores eksport til tredjelande – altså lande uden for EU – også er et vigtigt tema. Ikke mindst i forhold til truslen fra afrikansk svinepest. Og så ville vi også gerne vise, hvor meget vægt vi lægger på kvalitetskontrol. Vi har 30 medarbejdere fra Fødevarestyrelsen her i huset, og betaler 10 kroner pr. gris for kvalitetssikringen. Det løber op i 19 millioner om året, forklarede direktøren, der på rundturen kunne fortælle, at en undersøgelse engang havde vist, at hygiejnen på slagteriet var bedre end på et sygehus.

Sikkerhed og sporbarhed

Og med blandt andet Japan som en af de store aftagere er netop hygiejne og kvalitetskontrol to vigtige begreber.

- Mens man ikke lægger helt så stor vægt på dyrevelfærd, går man virkelig meget op i fødevaresikkerhed i Japan. Der er vi heldigvis også godt med, fortalte direktøren, der også kom forbi slagteriets laboratorium, hvor Gitte Pedersen, chef for fødevaresikkerhed og laboratorie, kunne fortælle om et stigende krav om sporbarhed fra aftagernes side.

- Alle vil kunne dække sig selv af, så analyser og sporbarhed bliver mere og mere efterspurgt. Men det er ikke noget problem for os. Vi har oplysninger helt nede fra staldniveau at trække på. Det lægger vi sammen med en analytisk del, så snart grisene kommer ind. Det betyder, at vi kan reagere hurtigt, hvis der skulle være uregelmæssigheder.

Mens der på slagteriet i Thisted bliver slagtet 1,9 millioner grise årligt, ryger der 1,7 millioner igennem firmaets afdeling i Brørup.

Kampen mod svinepest

I forhold til frygten for svinepest fik slagteridirektøren god opbakning af ministeren.

- Vi tager svinepest meget alvorligt. Ikke mindst efter at den har vist sig at kunne springe langt og ramme Belgien. For hvis det kan ske i Belgien, kan det også ske her. Derfor handler det også om at gøre alt vi kan for at undgå, at den når til Danmark. Det er både vigtigt i praksis, men også rent psykologisk, at vi sender et signal – ikke mindst til vores eksportmarkeder – om, at vi altså tager alle midler i brug med både stærkt udvidede jagttider og hegn, sagde Jakob Ellemann-Jensen, der dog også var enig med Ove Thejls i, at den største trussel formentlig ikke kommer fra vildsvin, der løber over grænsen.

- Den største trussel er madpakken fra de østeuropæiske medarbejdere i Danmark, men derfor er det stadig vigtigt, at vi ikke har vildsvin i naturen til at sprede en eventuel smitte, fastslog ministeren, der glædede sig over en formiddag i det nordvestjyske.

- Der er altid et eller andet fascinerende ved at komme ud og se, hvordan produktionen foregår, og det er vigtigt at komme ud i virkeligheden og se, hvad det egentlig er, vi sidder og lovgiver om til daglig. Det er ikke mindre interessant, efter at vi netop har siddet og forhandlet nyt fødevareforlig på plads. Og jeg bliver klogere, hver gang jeg besøger en virksomhed, konstaterede han.

 

Afrikansk svinepestPolitik