Slut med to farlige sprøjtemidler i frugt og grønt

EU har vedtaget forbud mod importeret frisk frugt og grønt med restindhold af chlorpyrifos og chlorpyrifos-methyl. Sprøjtemidler med de to stoffer er for længst udfaset i Danmark.

I december blev der med dansk støtte indført forbud mod at sprøjte afgrøder med chlorpyrifos og chlorpyrifos-methyl i EU. Tirsdag blev der så også vedtaget et EU-forbud mod import og salg af frugt og grønt med rester af chlorpyrifos og chlorpyrifos-methyl over detektionsgrænsen, dvs. det niveau, som man kan måle.

I Danmark har brug af sprøjtemidler med chlorpyrifos ikke været tilladt siden 2006, mens der aldrig har været godkendt sprøjtemidler med chlorpyrifos-methyl.

Sprøjtemidler med de to stoffer bliver brugt til at holde insekter væk fra frugt og grønt, men er mistænkt for at skade arveanlæggene og hjernens udvikling hos børn og fostre.

Fødevareminister Mogens Jensen (S) er tilfreds.

- I dag er en stor dag. Det er lykkedes os at få vedtaget et EU-forbud mod rester af to skadelige sprøjtemidler i frisk frugt og grønt, og det har vi arbejdet hårdt for fra dansk side. Vi skal ikke tillade sprøjtemidler, der udgør en risiko for forbrugerne, og jeg er meget tilfreds med, at vi med det her forbud får beskyttet både danske og europæiske borgere, siger han.

Har presset på

Fødevareministeren har presset på for et EU-forbud siden august 2019, hvor det europæiske fødevaresikkerhedsagentur (EFSA) skærpede sin risikovurdering af chlorpyrifos og chlorpyrifos-methyl.

Lande uden for EU kan fortsat anvende stofferne til insektbekæmpelse, men beslutningen om et EU-forbud gør det ulovligt at importere frugt og grønt med rester af de to stoffer.

- Med forbuddet sender vi et stærkt signal til producenter af frugt og grønt i lande uden for EU. Vi vil ikke have frugt og grønt med rester af stofferne, og det må man lytte til, hvis man vil eksportere til EU. Indtil forbuddet er fuldt implementeret, vil Fødevarestyrelsen kontrollere for de to typer sprøjtemiddelrester og fjerne partier af frugt og grønt, der udgør en risiko. På den måde sikrer vi optimal beskyttelse af de danske forbrugere, siger Mogens Jensen.

Læs også