bannerPos

Zoo i København: Vi er absolut opmærksomme på afrikansk svinepest

I Københavns Zoo er man opmærksom på at undgå, at der kommer afrikansk svinepest ind i landet, lyder det fra en dyrlæge i den zoologiske have. Foto: Zoologisk Have, København.

AF: LASSE EGE PEDERSEN

NYHEDSREDAKTØR, EFFEKTIVT LANDBRUG
07-08-2020 07:01
I Danmarks største zoologiske have i København har man også grise. Og der bliver taget forholdsregler for at sikre sig mod ASF, lyder det.

Hos Seges Svineproduktion kunne sektordirektør Christian Fink torsdag fortælle, at man jævnligt bliver kontaktet af svineproducenter, som er bekymret for, at afrikansk svinepest (ASF) rammer Danmark via de zoologiske haver.

Fra Fødevarestyrelsen lød det, at et udbrud af afrikansk svinepest i en zoologisk have må formodes at have samme effekt på eksportmarkederne, som hvis fundet bliver gjort i en besætning af produktionsdyr.

I Danmarks største zoologiske have i Københavnr har man også grise. Her lyder det, at man tager det meget alvorligt i zoo-branchen.

- Vi er absolut opmærksomme på problemstillingen omkring afrikansk svinepest. Jeg deltog selv med et oplæg på et møde netop om ASF i regi af den europæiske Zooorganisation EAZA sidste år, og vi holder løbende øje med situationen, siger Mads F. Bertelsen, dyrlæge i Københavns Zoo og adjungeret professor.

Han fortæller, at reglerne naturligvis også bliver fuldt til punkt og prikke.

- Zoologisk Have overholder naturligvis den gældende lovgivning på området, idet vores – meget få svin – holdes bag dobbelthegn. Derudover er der påsat skilte med fodring forbudt, siger han.

Oplever det sjældent

Om risikoen for, at gæster trodser advarslerne og alligevel fodrer dyrene, lyder det fra Mads F. Bertelsen, at det kan man naturligvis ikke sikre sig 100 procent imod.

 - Det er klart, at man ville kunne risikere, at en zoogæst smed et inficeret stykke pålæg ind til vores grise, men vi oplever heldigvis meget sjældent, at folk fodrer dyrene, og når det sker, er det typisk med afbrækkede grene, siger han.

Han fortæller, at for Zoologisk Have i København er det også værd at bemærke, at man p.t. kun har tre dyr af svineslægten – alle tamsvin – og at der er meget langt til nærmeste reelle besætning.

Til Effektivt Landbrug torsdag lød det fra svineproducent Martin Boe Madsen, der havde været i en zoologisk have i Blåvand, at han er bekymret for grisene i landets zoologiske haver.

- Jeg bliver lidt forarget over, at når vi gør så meget med grænsehegn, skyder vildsvin og det ene og andet, og så kan der komme tyske turister herop og kan fodre sådan en orne der. Der hopper min kæde af. Og uanset at der står noget, så er det jo heller ikke alle, der læser det, sagde Martin Boe Madsen.

lasse@effektivtlandbrug.dk
telefon +45 61 22 67 35

Bedre resultater for økologiske landbrug

I 2019 landede det gennemsnitlige driftsresultat for økologiske heltidslandbrug på 0,9 mio. kr., hvilket er udtryk for en betydelig fremgang i forhold til 2018, men dog lavere end resultaterne i 2016 og 2017, viser en opgørelse hos Danmarks Statistik.

Fødevarestyrelsen kontrollerer rengøring af 300 lastbiler

Fund af afrikansk svinepest i Tyskland har gjort grundig rengøring af de lastbiler, der krydser den danske grænse, vigtigere end nogen sinde. Det næste halve år kontrollerer Fødevarestyrelsen mere end 300 lastbiler.

Minister, skift spor

Regeringens krav om, at landmændene også til næste år skal så efterafgrøder i minimum samme omfang som i år for at nedbringe kvælstofudledning til vandmiljøet, møder kritik hos landboforeningen Vestjysk, som foreslår, at fødevareminister Mogens Jensen skifter spor i kvælstof-politikken og i stedet griber til andre virkemidler.

Pladsen til solcelle-anlæg strammer til

Særligt i landområderne omkring de store byer bør lodsejere, der er interesseret i at opsætte solceller, sætte i gang nu, siger rådgiver. Han vurderer, at Danmarks behov for solenergi ser ud til at være opfyldt i 2025.

Logistik og motivation

Mens logistikken er tænkt ned til mindste detalje, er Lean og medarbejdermotivation to af nøgleordene på Hestbækgaarden ved Farsø.
Side 1 af 1931 (38602 artikler)Prev1234567192919301931Next