Videndeling forebygger lovbrud og dyrebare fejl

På papiret er de konkurrenter i samme branche, men når medlemmerne i Fodernetværket mødes til fælles seminarier, er det med videndeling, networking og sparring for øje.

Danmark er generelt et gennemreguleret land med mange regler for produktion og handel. Det er også gældende for landets leverandører af råvarer til foderbranchen og producenter af foder, som skal navigere i og overholde en kompleks og evigt voksende lovgivning på området.

For at imødekomme disse udfordringer har de 31 medlemmer i Fodernetværket valgt at dele deres erfaringer til alles fordel under kyndig vejledning af compliancespecialisterne Mediator. Det er nemlig guld værd for alle at holde sig opdateret med tidens tendenser, lovgivningen og de erfaringer, som ens konkollegaer har gjort sig.

Videndeling mellem kon-kollegaer

Mediator er en konsulentvirksomhed, som er specialister i blandt andet lovgivning og har fra januar fungeret som vært og oplægsholder for netværkets seminarier, hvor der indtil videre er blevet diskuteret vidt forskellige emner som for eksempel nyt lovstof, vitamin A i færdigfoder og fermentering af foder til erstatning af zink.

Administrationschef for det engelskejede foderfirma A-One Danmark, Nette Andersen, har været en del af Fodernetværket i snart tre år. Hun fortæller, at de hos A-One Danmark har haft særligt gavn af sparringen på lovgivningen, som med Mediators ankomst har fået endnu mere fokus.

- Det kan være meget svært at navigere i, hvad Fødevarestyrelsen ser efter i øjeblikket, og hvad man skal være særligt opmærksom på. Vi er ikke jurister og kan ikke løse alle lovmæssige problemstillinger selv. Derfor har det været meget givtigt at blive opdateret på de seneste ændringer i lovgivningen, siger Nette Andersen og tilføjer:

- Claus (Claus Amstrup Poulsen, red.) fra Mediator har været rigtigt god til at udbrede den viden og erfaring, som de har på lovstofområdet. Og lige så vigtigt har oplæggene fået netværkets medlemmer til at deltage med egne erfaringer og problemstillinger, så vi alle har kunne tage ved lære og være godt forberedt til at selv at agere.

Hjælper hinanden

Susanne Hørby Christensen er i sin position som kvalitetschef for foderproducenten Mollerup Mølle ny i netværket. Selvom hun foreløbigt kun har haft mulighed for at deltage i ét netværksmøde, er hun ikke i tvivl om værdien af at mødes på tværs af branchen. Også selvom hun er direkte eller indirekte konkurrent til de andre deltagere ved seminariet.

- Til mødet var det ikke vigtigt, at vi på mange områder konkurrerer med hinanden. Der var ingen salgs- eller strategisnak. Vi var der for at hjælpe hinanden og netværke, så vi fremover i fællesskab kan drage nytte af hinandens erfaringer, forbedre vores udbytte og forhåbentlig undgå fejltagelser, der i værste tilfælde kan koste en af vores virksomheder dyrt, siger Susanne Hørby Christensen.

Jo flere medlemmer desto bedre

Fodernetværket er det eneste af sin slags i landet og både Nette Andersen og Susanne Hørby Christensen håber, at flere producenter har lyst til at deltage i de næste arrangementer, så platformen kan blive endnu stærkere.

- Vi har opnået mere forståelse for og har løst en række udfordringer ved at videndele med andre, der oplever samme problemstillinger. Som medlem af netværket får man mulighed for at opnå en bedre kvalitet af sine produkter og sikre en fast og bedre tilgang i forhold til lovgivningen. Jeg kan kun anbefale at deltage, siger Nette Andersen.

Næste møde afholdes midt i oktober

Læs også