Billig fragt skubber træpriserne op

Billige fragtrater betyder, at skovejere opnår gode priser på træ til eksport. Faktisk er priserne på løvtræ til eksport nu højere end under pristoppen i corona-tiden.

Har man hugstmodne bevoksninger, kan det være et godt tidspunkt at realisere værdierne. Foto: Skovdyrkerne Øerne

Skovejere opnår høje priser, når de sælger råtræ. Specielt er prisen på løvtræ til eksport historisk høj i øjeblikket.

Det oplyser Jakob Nielsen, der er skovfoged ved Skovdyrkerne Øerne og specialist i handel med råtræ.

- Afregningspriserne er gode. Lige nu får skovejere faktisk højere priser for deres løvtræ til eksport end i corona-tiden. Dengang var der enorm stor efterspørgsel og alle efterspurgte råtræ, siger han.

Han forklarer, at de solide priser skyldes lave fragtrater.

- Markedssituationen for eksporttræet er lidt speciel. Salgspriser og efterspørgsel er ikke rødglødende som under corona. Men skovejerne nyder godt af, at fragtraterne er faldet meget, oplyser skovfogeden.

Afdæmpet vækst

Jakob Nielsen uddyber, at hvis man isolerer selve markedssituationen, så ser det markant anderledes ud, end da råtræmarkedet var rødglødende under corona.

- Vi ser nu afdæmpede økonomier og moderat aktivitet. Med den faldende aktivitet burde vi faktisk også se faldende priser.

- Men det er gået helt anderledes, og det skyldes lave fragtrater. Prissætningen på eksporttræ handler i høj grad om logistik og fragtpriser. Den billige fragt betyder, at danske skovejere kan eksportere træ til gode priser – endda selvom den økonomiske aktivitet er faldende, lyder det.

Eksportmarkedet

Eksporttræ bliver også kaldt containertræ. Markedet åbnede i august. Det er åbent hen over vinteren og frem til foråret.

Det er primært løvtræarter som bøg, ask og ær, som sælges til eksport. Derudover også nåletræ.

- Prisen på alle tre løvtræarter er stabile og ligger på et højt niveau. Eksempelvis har prisen på bøg været stigende de seneste mange år, hvor der årligt er lagt 25-50 kroner til kubikmeterprisen. Men også for ask og ær ser vi gode priser med pil op, siger Jakob Nielsen.

De gode priser betyder, at skovejere med fordel kan sælge alle arter i en løvtræbevoksning.

- Det effektiviserer arbejdsgangen og mindsker ejerens omkostninger, lyder det.

Godt tidspunkt at skove

Fagmanden råder skovejere til at gøre brug af de gode priser.

- Helt overordnet er markedet godt for skovejerne. Der er god afsætning, og vi opnår gode priser faktisk over hele linjen. Det er lidt atypisk, at det er fragtraterne, som skaber den gunstige markedssituation, lyder det.

- Hvis man har hugstmodent træ i skoven, så er det bestemt fornuftigt at gøre brug af de gode priser. Man tager bare kontakt til sin skovfoged i Skovdyrkerne, så hjælper vi gerne med både rådgivning og afsætning af træet, lyder det fra skovfogeden.

Læs også