Juletradition i august: Langesømessen - mødestedet for handlen
Juletræsbranchen mødes igen i år til det traditionsrige arrangement i de unikke omgivelser i Langesøskoven. Udstillere fra ind- og udland deltager i messen den 18. august.

Langesømessen 2021. I år forventes endnu større opbakning, når messen løber af stablen torsdag den 18. august. Arkivfoto
Julen er som bekendt traditionernes fest. Det gælder også den årlige messe for hele juletræsbranchen, som altid afvikles den tredje torsdag i august.
Her sætter hele den europæiske pyntegrøntbranche, og samlet op mod 2.500 deltagere med tilknytning til branchen fra både ind- og udland, hinanden stævne på det idylliske messeområde på skovvejene ved Langesø Slot.
Selve programmet for dagen er som de tidligere år. Det vil igen være mulighed for at købe buffetmad, og blandt de faste programpunkter er kåringen af den danske mester i udkørsel af træ, samt den afsluttende konkurrence om årets flotteste juletræer.
Opadgående stemning
Adm. direktør for Langesø Slot Hans D. C. Berner forventer flere udstillere end sidste år, hvor afholdelsen stadig var præget af restriktioner omkring covid-19.
- Vi forventer flere udstillere – også blandt de udenlandske. Dels fordi vi ikke på samme måde skal forholde os i så stor stil til coronasmitten, men også fordi vi står midt i et vadested, hvor vi ikke rigtigt ved, hvilken vej juletræsproduktionen går.
- Messen er mødestedet for handlen. Mange vil komme på grund af netværket, og det er der, vi virkelig finder ud af, hvad der sker i branchen, siger han.
Ifølge Hans Berner har branchen de sidste år kæmpet med faldende priser. Han håber, der kommende stigende priser nu, hvor produktionen af juletræer er faldende.
Arealer med juletræer og klippegrønt
Det samlede areal med pyntegrønt andrager cirka 32.000 hektar, hvoraf 24.000 hektar udgøres af nordmannsgran til overvejende juletræer, mens de sidste 8.000 hektar udgøres af nobilis til helt overvejende klippegrøntproduktion. Skønsvis 80 procent af juletræer dyrkes på tidligere agerjord, mens resten kommer fra skovene. For klippegrøntet er det stort set modsat, idet 90 procent af klippegrøntet kommer fra skovene. Det danske areal med juletræer og klippegrønt har holdt sig nogenlunde konstant over en længere årrække.
Kilde: Danske juletræer
Danmark er med en årsproduktion på 11,5 millioner træer verdens næststørste juletræsproducent, kun overgået af Tyskland. Af disse eksporteres 10 millioner, og dermed er Danmark klodens største eksportland, når det gælder juletræer. Det sætter naturligvis den store specialmesse ved Langesø i et særligt perspektiv.