bannerPos

- Nu handler det om at holde dem op på, hvad de lover

Knud Jeppesen, landmand fra Jelling, og en af flere, som de seneste år har sat fokus på spildevandsudledning fra kommuner, er glad for den fokus på problemet, som sagen i Øresund har skabt.

AF: LASSE EGE PEDERSEN

NYHEDSREDAKTØR, EFFEKTIVT LANDBRUG
27-05-2020 07:57
Det glæder landbrugsdebattør Knud Jeppesen, at det med sagen i Øresund omsider ser ud til at være lykkedes at få politikerne til tage problemet med kommunernes mange udledninger af urenset spildevand alvorligt. I kommuner er udledning af spildevand så naturligt, at det er på niveau med at købe en ny sneplov, påpeger han.

Intet er så galt, at det ikke er godt for noget.

Sådan kan man sige om den planlagte udledning af 290.000 kubikmeter forurenende spildevand til Øresund, som i weekenden blev udskudt til efteråret.

Sagen ser nemlig nu ud til at kunne bane vej for en længe ventet politisk diskussion, som flere i landbruget i årevis har efterlyst. Nemlig det faktum, at de 290.000 kubikmeter, som var planlagt over fem dage at ryge tæt på urenset i Øresund, kun er en meget lille del af den samlede mængde af urenset spildevand, der hvert år ryger ud i vandmiljøet som følge af kommunale renseanlæg, der ikke kan følge med, når det regner.

Mandag aften kunne man blandt andet i hovedstadsområdet på TV2 Lorry se den tidligere klimaminister og nuværende radikale folketingspolitiker, Martin Lidegaard, tone frem, og fortælle, at han var stærkt overrasket over, hvor meget urenset spildevand, som der rent faktisk havner i vandmiljøet som følge af overløb. Den regionale tv-station var kommet i besiddelse af en aktindsigt fra SVANA, der i dag er en del af Miljøstyrelsen, der viser, at der alene i årene 2014-2018 er udledt over 35 milliarder liter urenset spildevand i Øresund.

- Det her er voldsomme tal. Og det viser jo, at den udledning, vi har diskuteret de seneste dage, det er bare toppen af isbjerget, sagde den radikale politiker.

I løbet af tirsdagen har flere andre medier også sat fokus på mængderne af urenset spildevand, som havner i vandmiljøet.

Landmænd får skylden

Fra landbrugsdebattøren Knud Jeppesen, der selv i går var med i en debat på P1 omkring spildevand, lyder det, at det er glædeligt, at der omsider ser ud til at være kommet hul igennem i den brede offentlighed omkring de kommunale udledninger.

- Når der bliver lukket badestrande, så får vi landmænd skylden, men altså colibakterier kommer jo ikke fra landbruget.

- Hidtil har politikerne bare ladet det gå hen over dem. De har ikke taget det alvorligt, har hellere villet tale klima, og har måske syntes, at det hele var lidt diffust.

- Men nu er flere ude, og det er godt. Nu skal vi bare holde dem op på alt det, som de så lover nu, siger Knud Jeppesen.

Skal have overblik 

Han fortæller, at han håber, at der nu snart kommer noget udstyr op, så man kan måle, hvor meget spildevand, som der rent faktisk havner i vandmiljøet. Så sent som i september sidste år erkendte miljøminister Lea Wermelin (S), at usikkerheden omkring, hvor meget spildevand, der ender i vandmiljøet, er kæmpestor. Hun lovede under et åbent samråd bedre data i fremtiden.

Fra Lea Wermelin blev problemet med spildevand dog nedtonet voldsomt. Til trods for, at man ikke har bedre data, så stod hun og hendes ministerium fast på, at spildevand kun står for 1 til 2 procent af den samlede belastning i vandmiljøet. Landbruget står for 70 procent, lød det.

En melding, Knud Jeppesen dengang ikke gav meget for, og det gør han heller ikke i dag.

- Kommunerne snyder helt vildt. Der er så mange fejl i det, som bliver indberettet. Jeg håber virkelig, at den debat, som vi har fået gang, i nu betyder, at kommunerne bliver underlagt skrappere kontrol. Og altså vi kan måle »flow« på gyllevogne, så kan vi vel også måle i et rør, hvor der løber spildevand igennem, siger han.

»Forsvarer« borgmester

I sagen om udledningen på de 290.000 kubikmeter spildevand til Øresund, har det lydt fra miljø- og teknikborgmester i København, Ninna Hedeager Olsen (EL), at hun slet ikke kendte til planerne, før sagen kom frem i pressen.

På sociale medier har flere tvivlet på den forklaring. Knud Jeppesen, der selv er særdeles aktiv på sociale medier, fortæller, at han køber borgmesterens forklaring.

- Hun er jo faktisk lidt lovligt undskyldt. For de mennesker, der arbejder med det der (i kommuner og spildevandselskaber, red.), er det helt naturligt at lukke spildevandet ud. De behøver ikke spørge nogen.

- De har bildt sig selv ind, at det ikke betyder noget for miljøet. På samme måde, som man i kommunernes miljø- og teknikafdelinger ikke spørger om lov, hvis de skal købe en ny sneplov, så er det lige så naturligt for dem at lukke det her spildevand ud. De gør det jo bare, siger Knud Jeppesen.

lasse@effektivtlandbrug.dk
telefon +45 61 22 67 35

 

 

Øg udbyttet i marken med en behandlingsslutspurt

Man skal jævnligt gå sine marker igennem og se, om der er behov for en sidste behandling før høsten. - De sidste sprøjtninger er med til at give en bedre bundlinje, lyder det fra Kirsten Larsen, chefkonsulent i Velas Planteavl i Vissenbjerg.

Bedste svineafkast i 30 år

De danske svinebedrifter kom ud af 2019 med et gennemsnitligt driftsresultat på 3,7 millioner kroner, og en afkastningsgrad på 8,4 procent, viser tal fra Danmarks Statistik.

Juelsminde-halvøen under lup

Dialog med lodsejere skal udvikle As Vig

Økologer har masser af næringsstoffer

Økologer betaler prisen for de konventionelles landbrugspakke, lød det fra Økologisk Landsforening, da regeringen ville stramme udnyttelseskravet til husdyrgødning.

Majs med udfordringer

Majsen er under angreb både ovenfra og nedenfra efter et svært forår. For eksempel har råger hærget majsmarker i det sydlige Jylland, hvor landmænd har mistet adskillige hektar til fugle.

Porten til kvalitet

Vi er håndværkere, og vi gør det, vi er bedst til, siger indehaveren af Syddansk Portteknik, Kenneth Bruun Petersen, som har flere års erfaring i portbranchen.

Coronakrisen sætter fortsat sit præg på traktorsalget i Danmark

Eftervirkningerne fra coronakrisen har sat sine spor i leveringen af nye traktorer til det danske marked og juni måned er ingen undtagelse.

Er gården sikker for nysgerrige sommerbørn?

Mange danskere holder sommerferie i Danmark i år på grund af corona. Derfor vil der være ekstra mange børn og voksne fra byen, som gerne vil se, føle og lugte til livet på et moderne landbrug. For at give alle den bedste oplevelse opfordrer Topdanmark til, at landmænd kontrollerer sikkerheden på gården, før sommergæsterne kommer.

Lovgivning og klare regler skal skabe tillid til den tyske kødindustri

Danish Crown bakker uforbeholdent op om den tyske arbejdsministers planer om at forbyde underleverandører af arbejdskraft i den tyske kødindustri.

Fremragende nationalparkfotos premieret

Fire fremragende fotos fra Nationalpark Kongernes Nordsjælland er blevet premieret i en konkurrence med flere gode vinderbud.
Side 1 af 1873 (37451 artikler)Prev1234567187118721873Next