MariboHilleshög forbedrer roefrøet
Forskere og laboranter har i Holeby på Lolland fokus på at udvikle kvaliteten af roefrøet.

Røntgenbillede af roefrø – som det fremgår er det til venstre accepteret, mens de tre øvrige er afvist.
ROEFRØ Sikker etablering i marken af sukkerroerne er meget vigtigt for at få en profitabel høst. Derfor har MariboHilleshög i Holeby på Lolland et team af forskere og laboranter, der fokuserer på kvaliteten af roefrøet.
- Sammenlignet med andre markafgrøder er processen for at fremstille roefrø af høj kvalitet langt mere kompliceret og kræver både teknisk og biologisk stor viden, forklarer Morten Jørsboe, laboratoriechef i Holeby.
Efter rensning og slibning i frøfabrikken sorteres roefrøet, så kun det allerbedste frø går videre i processen.
Ved hjælp af avanceret røntgen-teknologi til at kigge ind i frøet sikrer man, at frøet indeholder en fuldt udviklet kim, hvilket giver den bedste fremspiring i marken.
Frøpille i to lag
Det næste trin i processen er pillering, oplyser Morten Jørsboe.
- Udover at gøre frøet egnet til præcisionssåning giver pilleringen en enestående mulighed for at styre det mikro-miljø, som den spirende kim vokser ud i, forklarer han og fortsætter:
- Efter mange systematiske forsøg på MariboHilleshög er det lykkedes os at finde netop de komponenter i pillemassen, der sikrer den bedste spiring.
Resultatet er en pille i to lag, der samtidig sikrer den optimale optagelse af vand under både tørre og fugtige forhold.
Coating beskytter planten
Til sidst coates roefrøpillerne med plantebeskyttelsesmidler, både insekticider og fungicider, for at give en god beskyttelse i marken de første måneder efter såning.
I den seneste tid er der dog kommet en række begrænsninger i de plantebeskyttelsesmidler, der er til rådighed.
- Særligt har tilbagetrækning af fungicidet thiram givet udfordringer, da thiram i årtier har givet en god bredspektret beskyttelse til en overkommelig pris, fortæller Morten Jørsboe.
- Fungicidet Vibrance SB bruges nu som alternativ på roefrø. Men på længere sigt er det muligt, at der bliver færre og færre plantebeskyttelsesmidler til rådighed, vurderer han.
Derfor er MariboHilleshög i fuld gang med at finde nye effektive metoder til at desinficere roefrøet, så der også i fremtiden leveres sundt frø til dyrkerne med mindre brug af fungicider.
- Samtidig arbejder vi løbende på at forædle nye tolerancer ind i roerne. Det vil også gøre, at afgrøden kan dyrkes med succes med brug af færre plantebeskyttelsesmidler, påpeger laboratoriechefen.
jhal