Der var husdyr-MRSA i 89 procent af de 130 konventionelle svinebesætninger, som Fødevarestyrelsen undersøgte sidste år. Det fremgår af »Rapport om Husdyr-MRSA 2018« fra Fødevarestyrelsen. Dermed ligger forekomsten af husdyr-MRSA på niveau med en tilsvarende undersøgelse fra 2015.

Også grise på friland og økologiske grise er blevet undersøgt. Her fandt Fødevarestyrelsen husdyr-MRSA i omkring 20 procent af besætningerne. Blandt de hønsebesætninger, der leverer æg til forbrugerne, var forekomsten af husdyr-MRSA på tre procent.

Når det kommer til malkekvæg, blev der i seks procent af de undersøgte besætninger konstateret forekomst af husdyr-MRSA. For heste otte procent. I de undersøgte minkbesætninger blev der konstateret husdyr-MRSA i 26 procent af dem.

Tilfældig stikprøve

Besætningerne, der indgår i overvågningen, er udpeget som en tilfældig stikprøve blandt besætninger med mere end 25-30 dyr, afhængig af dyreart.

Der er udtaget prøver af 25 dyr i hver besætning. Prøverne bliver efterfølgende samlet til fem prøver. Analyseresultaterne angiver derfor ikke noget om forekomsten hos de enkelte testede dyr, men kun om der er husdyr-MRSA i besætningen

Fra Fødevarestyrelsen lyder det, at formålet med overvågningen er at følge forekomsten af husdyr-MRSA i produktionsdyr, og resultaterne skal blandt andet bruges af Det Veterinærmedicinske Råd til at vurdere behovet for forebyggende tiltag i landbruget. Overvågningsresultaterne er endvidere vigtige for sundhedsmyndighedernes vurdering af hvilke personer med dyrekontakt, der skal betragtes som en risikogruppe, hvis de skal på hospitalet.

Det Veterinærmedicinske Råd blev nedsat af Folketinget i efteråret i forlængelse af aftalen om Veterinærforlig III og har nogle af landets førende læger og dyrlæger som medlemmer.

Resultater af stikprøvekontrollen:

Dyreart

Antal undersøgte besætninger

Husdyr-MRSA-positive besætninger

Procent positive besætninger

Malkekvæg

132

8

6%

Avlstop – Grise

41

34

83%

Konventionelle slagtesvin

130

116

89%

Grise på friland

104

21

20%

Mink

122

32

26%

Slagtekalkuner

19

0

0%

Heste

123

10

8%

Kilde: Fødevarestyrelse

Sundhed