- Vi har ikke flere håndtag tilbage

- Vi har ikke flere håndtag tilbage.

Så klart udtrykker formand for Danske Svineproducenter, Kim Heiselberg, det i en reaktion på fødevareministerens seneste udmelding om, at et flertal i Folketinget vil reducere svineproducenternes rekordlave forbrug af antibiotika yderligere.

- Derfor vil jeg gerne spørge ministeren, hvad det er, han ønsker. Ønsker han, at vi skal reducere den danske produktion af grise? Vel at mærke en produktion, som hører til blandt den mest klimavenlige og miljøvenlige i verden, lyder det fra formanden, der tilføjer:

- Jeg kan ikke se, at vi har andre håndtag tilbage, hvis vi skal behandle vores grise ordentligt og beskytte dem mod smerte og lidelse – som dyreværnsloven blandt andet siger – for det skal vi naturligvis.

Kim Heiselberg forklarer, at det er helt skudt ved siden af at regulere medicinanvendelsen politisk.

- Grisene bliver syge, når de bliver syge. Det er ikke noget, som Folketinget er herre over.

Zink-udfordring

Kim Heiselberg er også bekymret over udfasningen af brugen af dyrlægeordineret zinkoxid mod diarre hos smågrise i 2022.

- Zinkoxid til smågrisene er et af de redskaber, vi har til at reducere brugen af antibiotika med. Derfor har vi en potentiel udfordring, når det er slut om et par år. Når politikerne så samtidigt vil have, at vi skal reducere forbruget af det i forvejen meget lave forbrug af antibiotika til vores grise, så hopper kæden af for mig.

mip

Læs mere om Zinkfri fravænning

Nu er det slut med anvendelse af veterinær zink i svineproduktionen. Klik her og bliv klædt på til den nye hverdag i svinestalden.

Læs mere her

Læs også