Podcast-serie sætter fokus på intern smittebeskyttelse

En ny serie i podcasten »Griseproduktion« handler om at hæve den interne smittebeskyttelse, når der skal saneres for PRRS. Andet afsnit sætter fokus på smittebeskyttelse i smågrisestalden.

Har du smågrise, vil det være en god idé at lytte til anden del af podcast-serien om intern smittebeskyttelse. Vi er nemlig kommet til smågrisestalden.

Sådan lyder det fra Seges Innovation i en meddelelse på svineproduktion.dk, der efter et afsnit der handlede om at hæve den interne smittebeskyttelse i farestalden, nu introducerer en podcast med fokus på PRRS og smittebeskyttelse i smågrisestalden.

Det er dyrlæge Thomas Kjeldsen Kusk, fra SvineVet, der i podcasten fortæller, hvordan du sikrer dig mod, at de ældre grise smitter de yngre grise med PRRS. Det gøres blandt andet ved at undgå at PRRS-smitte spreder sig mellem sektionerne.

- Der en tommelfingerregel for smågrisestalden, som hedder, at når der kontinuerligt bliver flyttet grise ind, så vil man altid kunne finde PRRS-smittede grise, forklarer han.

Buffer- og sygestald

Dyrlægen anbefaler derfor, at buffer- og sygesti lukkes ned, for hvis der i klimastalden er en bufferstald, hvor de sidste grise skal nå 30 kg og dermed være i stalden en uge mere, er det vigtigt, at den bliver lukket ned. Når det gælder sygestier, må de godt være inde i de forskellige sektioner. Det er vigtigt, at der ikke er en sygesektion eller en sygestald, hvor grisene flyttes ind og ud.

- Man må ikke have denne slags bufferstier, fordi det kan holde liv i PRRS-smitten. Vi fravænner jo negative grise, så vi ved, at de kommer negative ud af farestalden. Men hvis vi bliver ved med at flytte grise, der ikke er smittet med PRRS, ind i enten en sygeafdeling eller en bufferstald, bliver vi ved med at holde PRRS-smitten kørende, forklarer Thomas Kusk Kjeldsen.

De gyldne regler

Der er nogle specifikke regler, som skal overholdes, når man ønsker at øge den interne smittebeskyttelse i smågrisestalden i forbindelse med PRRS-saneringen.

Sektionering

  • Lav holddrift, så alle grise fra ugeholdet fravænnes ind i samme sektion
  • Der skal være rent fodtøj og rene redskaber til hver sektion
  • Indsæt grisene kuldvis, så grise fra et smittet kuld ikke spreder PRRS-virus til mange stier

Pasning af smågrise

  • Tag rent tøj på, når du går ind i stalden. Start med tilsyn og behandling i sektionen med de yngste grise
  • Når der er flyttet grise på gangene, så skal gangene straks vaskes og desinficeres
  • Alle grise i smågrisesektionen skal med i slagtegrisestalden ved udtagning
  • Skift kanyle mellem hver sti. Blod på kanylen spreder smitte
  • Syge grise bør samles i en sygesti, som er i sektionen

Kilde: svineproduktion.dk

Læs også