Spændingen blev udløst i Porcus-gruppen Fokus 35 Vital

Traditionen tro afslutter Porcus-gruppen Fokus 35 Vital med et stormøde, hvor arrangementet afsluttes med hædring af besætningerne med størst fremgang og produktivitet.

Sæson 2023/2024 i Porcus-gruppen Fokus 35 Vital er netop rundet af med det traditionsrige afsluttende stormøde, hvor der ikke alene gøres status på resultaterne, men hvor også besætningerne med størst fremgang og bedste produktivitet bliver hædret.

Fokus 35 Vital er en erfagruppe under Porcus Svinefagdyrlæger, der sætter fokus på produktivitetsforbedringer og udvikling hos hver enkelt svinebesætning. Hver måned sammenlignes produktionstal, og fire gange om året samles alle deltagere til et arrangement med faglige oplæg.

Gruppen består af seks danske og to udenlandske grupper, hvor i alt 54 forskellige besætninger deltager. Det betyder, at resultaterne omfatter omkring 65.000 søer, hvilket er på niveau med de øvrige år.

- Vi kigger på nøgletal for tre måneder og sammenligner med nøgletal fra samme periode sidste år, og for at det ikke helt skal følge en e-rapport, så har vi valgt, at det skal følge marts, april og maj måned, som de måneder vi kigger på.

Sådan lød det fra dyrlæge Lars Rasmussen, der fra talerstolen i Odense gennemgik resultaterne for året, inden han afslørede, hvilke besætninger der særligt har udmærket sig i perioden.

Flere levendefødte

Antallet af levendefødte fortsætter med at stige år for år, siden dengang Porcus startede med Fokus 35-grupperne i 2009. Det har ofte ligget med en stigning på en halv gris, og det gør det også i år – med 0,49 flere grise.

Når det kommer til antal dødfødte, har tallet holdt sig på niveau med en ændring på 0,04, hvor Lars Rasmussen fremhævede, at det er positivt, at antallet ikke er steget, mens antallet af levendefødte er steget.

- Fravænnede grise pr. kuld ligger nu på 16,17 med en variation på 12,4-18,32, så der er nogen som har et potentiale der, bemærkede Lars Rasmussen, der påpegede, at der her er en lille forbedring på 0,38.

Sidste år og forrige år kunne grupperne for engang skyld glæde sig over, at der var en fremgang i faringsprocenten, men den er desværre ikke fortsat sig i den rigtige retning denne gang, hvor den er faldet tilbage på 87,96 procent med en variation fra 78,40-95,08.

Udviklingen i pattegrisedødeligheden lander desværre også med en lille stigning fra 13,94 procent i 2023 til 14,09 procent i 2024, hvilket dog er en så lille stigning, at den ikke er signifikant. Variationen i pattegrisedødeligheden blandt besætningerne er også stor, hvor besætningerne med den laveste pattegrisedødelighed ligger på 6,89, mens besætningen med den højeste pattegrisedødelighed ligger på 21,90.

Flere fravænnede pr. årsso

Endelig ligger de fravænnede grise pr. årsso på et gennemsnit på 36,58 mod 35,81 sidste år og dermed en stigning på 0,77 gris pr. årsso.

Det er, ifølge Lars Rasmussen, en lidt større fremgang end normalt, idet gruppen plejer at ligge på omkring en halv gris i fremgang pr. år.

Porcusprisen

Besætningerne i Fokus 35 Vital rykker dermed hele tiden på resultaterne og de ligger tæt blandt de øverst placerede i forhold til at vinde Porcusprisen for størst fremgang.

Vinderen med den største fremgang modtager et gavekort på 4.000 kroner til bowling eller andet for alle medarbejdere.

Med en opnået fremgang på 4,59 gris på et år er vinder af Porcusprisen 2024 Carl Høiriis fra Hurup Thy og hædres dermed for den største fremgang.

Placeret som nummer to blev Wrang Agro ApS, Abildgård, Tommerup, der har flyttet sig fra 33,89 til 37,93 grise pr. årsso og dermed 4,04 grise på et år, mens placeringen som nummer tre gik til Hvidtfeltgård, Rudkøbing, der er gået fra 37,20 til 40,90 grise pr. årsso og dermed har flyttet sig med 3,70 grise på et år.

Bedste produktivitet lige nu

Udover den største fremgang, så er der også en pris for den bedste aktuelle produktivitet.

- Den bedste bedrift lige nu fravænner 42,46 grise pr. årsso og vinderen af denne pris er dermed Lone og Henning Nielsen fra Vemmelev ved Slagelse, lød det fra Lars Rasmussen.

Med 41,98 fravænnede grise pr. årsso gik andenpladsen til Mette og Anders Lundsgård, Nyenstad i Søllinge ved Ringe, mens tredjepladsen gik til Jens Ole Bladt, Kegnæs med 41,75 fravænnede grise pr. årsso.

Porcus-gruppen Fokus 35 Vital fortsætter med endnu en sæson efter samme koncept, hvor møderne afholdes fysisk i fire byer i Danmark på samme tid: Agerskov, Holstebro, LandboNord i Brønderslev og Dalum Landbrugsskole i Odense, hvorfra der live-streames til de øvrige byer. Herudover er der også mulighed for at deltage hjemmefra via link.

Læs også