Forbrug af antibiotika til grise steg i 2023

Antibiotikaforbruget i griseproduktionen er i 2023 steget for andet år i træk, viser den årlige opgørelse fra DTU Fødevareinstituttet.

Forbruget af antibiotika til grise i Danmark er i 2023 steget for andet år i træk, målt i kg aktivt stof.

Det konstaterer DTU Fødevareinstituttet i instituttets årlige rapport over forbruget.

Årsagen til stigningen i antibiotikaforbruget er primært en stigning i brugen af antibiotika af typen neomycin og apramycin til behandling af fravænningsdiarré hos smågrise.

- Det er værd at bemærke, at forbruget af antibiotika målt i kg aktivt stof kun er steget for fravænnede grise. Imidlertid viser opgørelsen, at andelen af grise, som behandles, er steget i alle aldersgrupper, lyder det fra DTU Fødevareinstituttet i en nyhed på instituttets hjemmeside.

- Udover stigende forbrug som følge af ophørt brug af medicinsk zink til fravænningsgrise kan meget af det øgede forbrug af antibiotika til smågrise forklares ved, at produktionen af smågrise i Danmark er steget.

- Samtidig er antallet af slagtegrise faldet. Ud over det øgede brug af neomycin og apramycin er brugen af makrolider til behandling af grise i alle aldersgrupper steget, siger seniorforsker Marianne Sandberg fra DTU Fødevareinstituttet.

Brugen af medicinsk zink er ophørt

I perioden 2022 til 2023 er brugen af medicinsk zink ophørt, og lovgivningen for behandling af dyr med antibiotika vedrørende dosering og behandlingsvarighed er ændret.

Begge dele er faktorer, som kan have effekt på forbruget af antibiotika.

Læs også