Det er ikke på drømmeejendommen, Christian Buus Jakobsen, ved årsskiftet rykkede ind for at starte sin produktion med 630 søer og salg af 30 kilos grise, slår han hurtigt fast.

Til gengæld viste Ny Bajensgaard ved Dybvad sig som en god mulig for den 26-årige landmand til at starte op uden kæmpe risiko – og gæld. Det er nemlig hans tidligere arbejdsgiver, der har købt ejendommen for at få fingrene i de 170 hektar, så han kan producere foder til sin egen svinebesætning. Christian Buus Jakobsen lejer så bygningerne.

- Vi har renoveret bygningerne, så der nu er en tidshorisont på 8-10 år, før de ikke længere er produktionsdygtige. Så må vi se, hvad der skal ske til den tid. Forhåbentlig har jeg vist, at jeg kan klare mig som selvstændig landmand og kan gå i banken på andet end mit glatte ansigt, hvis drømmeejendomme skulle dukke op, og i et worst case scenario, kan jeg sige »det var det« og finde noget andet at lave, fortæller han.

I første omgang har han lejet bygningerne for fire år, og herefter er planen at skrive kontrakt for ét år ad gangen.

Fuld gas fra start

Som lejer og med en forholdsvis kort tidshorisont, har Christian Buus Jakobsen haft en klar strategi:

- Vi har givet den gas fra start for at få gjort alting klar. Når man kun har 8-10 år, kan det ikke nytte noget at vente til år fem med at begynde at lave noget om. Derfor har vi skulle gøre det hele klart de første måneder, fortæller den unge landmand, der valgte at sanere besætningen og altså starte fra nul.

- Der var folk, der rystede på hovedet sidste år, da jeg sagde, at jeg ville sanere besætningen, fordi noteringerne var så høje på det tidspunkt. Men jeg var ikke i tvivl om, at det var den rigtige beslutning for at fremtidssikre mig. Hvis man får problemer med sygdom, kommer man bagerst i køen, når der skal afsættes grise. Det ville jeg ikke risikere. Heldigvis faldt noteringen også, så det lykkedes at få købt polte til en fornuftig pris, fortæller Christian Buus Jakobsen, der »tyvstartede« sin produktion i uge 42 sidste år på en anden ejendom, mens han i takt med, at den tidligere ejer slagtede ud, renoverede staldene på Ny Bajensgaard.

- Det havde været lettere at overtage en produktion i fuld drift, hvor jeg kunne have kørt videre fra dag ét, men selvom det har været hårdt arbejde – måske også lidt hårdere end forventet – har jeg ikke fortrudt min beslutning.

Klar til det sjove

Den 26-årige agrarøkonom glæder sig over, at han efterhånden er ved at have fået alt i staldene opdateret og nu kører på sohold nummer 9 af 11.

- Nu er vi endelig kommet dertil, hvor vi er kommet ind i rutinerne, og jeg kan begynde at lave det, jeg synes er sjovt: Dreje på forskellige parametre i forhold til produktionen og fokusere på effektivisering og management, fortæller Christian Buus Jakobsen, der er tilfreds med resultaterne indtil videre.

- Vi er stadig for tidligt i processen til at kunne konkludere noget i forhold til resultaterne, men vi ligger blandt andet med 10 procents dødelighed i farestalden – og det er ene gylte – så det er nogenlunde, som jeg havde håbet, fortæller han.

Så simpelt som muligt

Mens det har været et krav at komme hurtigt ud af starthullerne, driver Christian Buus Jakobsen sin produktion ud fra mantraet »keep it simple«.

Det er grunden til, at han helst vil undvære markerne, så fokus kan holdes på stalden, og det er også derfor, at der ikke foreløbig skal presses flere end de 630 søer ind.

- Vi kunne godt klemme flere ind – det ville andre måske også have valgt – men det ville give en masse flytten rundt og arbejde, som jeg ikke tror vil kunne betale i sidste ende. Jeg vil hellere holde soantallet lidt nede og undgå, at tingene går op i hat og briller, fastslår han.

For at gøre tingene så enkle som muligt, er han også gået fra de hjemmeblandinger, han har været vant til på sine tidligere arbejdspladser, til færdigfoder.

- Spørgsmålet om hjemmeblanding eller færdigfoder er tit et spørgsmål om religion, men det er bare nemt at ringe til foderstoffen og aftale, at der skal 12 tons i silo 10, konstaterer han.

Samme mantra gør sig gældende i forhold til spørgsmålet om indkøb af polte eller ej.

- Vi køber alle polte, selvom vi godt selv kunne lave dem. Vi har også pladsen. Men det er et spørgsmål om at trimme alt og holde fokus på, hvor vi kan tjene vores penge. Så kan vi altid bygge på senere, forklarer han.

Starten er afgørende

Mens det lige nu handler om at trimme og fokusere benhårdt på de simple løsninger, håber Christian Buus Jakobsen med tiden at få muligheden for at fokusere bredere.

- Det første halve eller hele år er meget afgørende for, hvad man kan de næste 10, 20, 30 år. Hvis man kan lukke nogle huller og få lidt luft nu, er man godt på vej. Derfor er det det store fokus nu, fortæller vendelboen.

- Jeg har ikke ambitioner om nogensinde at skulle op på 4.000 søer eller noget i den stil, men 1.000 søer og en full-line produktion lyder godt i mine øre. Så står man stærkt og er ikke så følsom i forhold til udsving, fortæller han.

- Og mens jeg her er glad for ikke at have jorden med i det her set-up, så vil jeg gerne have jord med til min drømmeejendom, tilføjer han.

En mulighed for mange

Mens leje af produktionsbygninger har været Christian Buus Jakobsens mulighed for at komme i gang som selvstændig, håber han, at samme model kan bane vejen for endnu flere nyetableringer de kommende år.

- Ved at leje sig ind kan man komme over den hurdle, det ofte er at skulle ud og købe en landbrugsejendom i fri handel. Der står mange anlæg rundt omkring i landet, der ligner det her. Her er en begrænset tidshorisont, men til gengæld muligheden for at vise, hvad man kan – og ikke mindst lære, hvad det vil sige at være selvstændig, fortæller svineproducenten, der ser tilbage på en række meget lærerige måneder.

- Jeg tror, jeg har lært noget nyt hver eneste dag, fortæller han.

Svin