Fødevarestyrelsen opfordrer jægere, lastbilschauffører og landbrugsmedarbejdere til at være med til at mindske risikoen for, at afrikansk svinepest rammer Danmark.
Afrikansk svinepest (ASF) ramte i sommer for første gang en tysk besætning med tamgrise i delstaten Brandenburg. Sygdommen har længe været tilstede i vildsvin i Østeuropa og findes nu bare 375 kilometer fra den danske grænse. Dermed er truslen mod dyrevelfærden blandt danske grise og den danske milliardeksport af grisekød rykket nærmere. Det får nu Fødevarestyrelsen til at rette en appel til alle, der kan risikere at tage den alvorlige husdyrsygdom med til Danmark.
- Bare et enkelt tilfælde af afrikansk svinepest på dansk grund vil medføre tab i milliardklassen på grund af udgifter til bekæmpelse af sygdommen og tabte eksportindtægter. Derfor går vi nu ud og minder både jægere, lastbilschauffører og landbruget om de råd og regler, der skal være med til at mindske risikoen for at sygdommen rammer Danmark, forklarer dyrlæge og sektionsleder i Fødevarestyrelsen Signe Balslev.
Advarer på sociale medier
Afrikansk svinepest findes i øjeblikket i Bulgarien, Estland, Grækenland, Italien (Sardinien), Letland, Litauen, Polen, Rumænien, Slovakiet, Tyskland og Ungarn enten blandt vildsvin eller i grisebesætninger.
- Derfor er det helt afgørende, at jægerne sørger for at rengøre tøj, fodtøj og jagtudstyr, at chaufførerne sikrer, at lastbilerne bliver ordenligt rengjort, efter de har afleveret dyr i en besætning, og at håndværkere og landbrugsmedarbejdere, som kommer fra udlandet til danske svinefarme - ikke tager animalske fødevarer med til Danmark. Problemet er, at smitten kan gemme sig i både jord under støvlerne, på våben og andet materiel samt i fødevarer som f.eks. spegepølse eller røget kød, forklarer Signe Balslev.
Fødevarestyrelsen har i samarbejde med Landbrug & Fødevarer udarbejdet både informationsmateriale til branchernes medlemmer og sat skilte op på danske rastepladser, der minder alle om ikke at smide animalske fødevarer i naturen eller fodre det til grise. Grunden er, at smitte kan spredes med fødevarerne og derfra rykke ind i danske svinebesætninger. Endvidere er Fødevarestyrelsen nu ude på de sociale medier med opfordringer til alle, der kan risikere at tage sygdommen med til Danmark.
Vurderingen er fortsat, at der er meget lav risiko for afrikansk svinepest i Danmark.
Godt, at vi ikke har vildsvin
Ifølge Jens Munk Ebbesen, der er veterinærdirektør i Landbrug og Fødevarer, er det essentielt, at Fødevarestyrelsen sender retningslinjer ud for at mindske risikoen for smittespredning.
- Meldingen er i høj grad med til at understrege det vigtige i, at vi har fået vildsvinene væk fra Danmark. Det er i høj grad dem, der er med til at samle smitten op. Det har vi set i Tyskland, og det var også det, der gjorde, at den hoppede til Belgien og Tjekkiet i sin tid, udtaler han sig til Effektivt Landbrug.
- Og den risiko har vi ikke længere – så langt så godt. Men derfor skal vi stadig være oppe på lakridserne i forhold til at beholde den rigtige smittebeskyttelse. Det er en trussel, som er der stadigvæk, og som vi stadig skal tage alvorligt, tilføjer han.
- Når uheldet er ude, og de værste omstændigheder spiller ind, kunne man godt forestille sig, at nogen har været på jagt i Polen, som måske arbejder i en svinebesætning eller selv er landmand, som kommer hjem, og så er der noget galt i stalden. Så skynder han sig derud, og får ikke lige tænkt sig om, og det er sådan nogle situationer, hvor det går galt. Det skal vi gøre alt, hvad vi kan, for at undgå, afslutter han.
Bevarer roen
Og spørger man formanden for Danske Svineproducenter, Jeppe Bloch Nielsen, er han enig i, at det er vigtigt, at man overholder forholdsreglerne imod spredningen af smitten.
- Man er vel altid nervøs, når det kommer tættere på. Derfor er jeg glad for, at vi har otte vildsvinehegn, som vi er rigtig stolte af, vi har en sikkerhedsvask ved grænsen, og vi har styr på de lastbiler, der kommer ind i landet, og så har vi et godt samarbejde med Danmarks Jægerforbund om at oplyse jægere om udryddelsen af vildsvin, siger han.
- Men jeg synes, det er yderst fornuftigt, at Fødevarestyrelsen sender den her pressemeddelelse ud. Det er rettidig omhu at skabe fokus på noget, vi for alt i verden ikke vil have, siger han. Jeg har glædet mig meget over, at den sidste gris er skudt. Det betyder helt vildt meget, for risikoen ligger især hos de her vildsvin, tilføjer han.
Fødevarestyrelsens fem råd til jagtrejsen
- Afrikansk svinepest spreder sig i Tyskland og i flere andre lande. Går du på jagt, er der risiko for, at du kan tage sygdommen med hjem til Danmark. Der er samme risiko, uanset om du går på jagt efter vildsvin eller andet vildt, skriver Fødevarestyrelsen i et Facebook-opslag.
Derfor har styrelsen formuleret følgende fem råd til, hvordan du kan mindske risikoen for at tage afrikansk svinepest med hjem fra jagtrejsen:
- Vask alt udstyr inkl. tøj, skydestok, våben og støvler, inden du tager hjem til Danmark
- Desinficér redskaber og andet, der har været anvendt til jagt, inden det kommer med i danske husdyrsbesætninger eller på jagt i Danmark
- Undlad enhver kontakt til danske husdyr inden for de første 48 timer efter du er kommet til Danmark
- Vær opmærksom på reglerne for at tage kød eller jagttrofæer med hjem fra områder, hvor der er fundet afrikansk svinepest
- Hunde brugt til jagt må ikke komme i kontakt med danske grise eller vildsvin
Der er også risiko for at få afrikansk svinepest virus på sig, hvis du går på jagt uden for områder med svinepest. Derfor er det en god idé altid at tage forholdsregler, uanset hvilket land og hvor i landet du går på jagt.
Udviklingen i spredningen af ASF
Udviklingen i 2021
- 16. juli blev der i Tyskland for første gang konstateret ASF i tamsvin
Udviklingen i 2020
- 10. september blev det første fund af ASF i Tyskland gjort. Det drejer sig om et vildsvinekadaver der blev fundet 6 km fra grænsen til Polen
- I februar 2020 blev det første udbrud af ASF i Grækenland i konstateret i en baggårdsbesætning
- I marts 2020 blev ASF for første gang konstateret i en tamsvinebesætning i det vestlige Polen – ca. 66 km fra den tysk-polske grænse
Udviklingen i 2019
- I april 2019 har Tjekkiet som det første medlemsland generhvervet sin status som fri for afrikansk svinepest
- I juli 2019 blev afrikansk svinepest konstateret for første gang i Slovakiet i en baggårdsbesætning
- I november 2019 blev afrikansk svinepest for første gang konstateret i vildsvin i den vestlige del af Polen – ca. 80 km fra den tysk-polske grænse