Risikerer aflivning af tusindvis af britiske grise

En akut mangel på slagtere i Storbritannien kan betyde, at op mod 120.000 grise skal aflives.

 Iagttagere mener, at Storbritanniens udtræden af EU og efterfølgende visumpolitik har været medvirkende til, at der nu er mangel på varer i flere sektorer i landet. Nu risikerer svineproducenter at skulle aflive tusindvis af grise, da der mangler slagtere. Foto: Eugene Sergeev

Der er mangel på flere ting i Storbritannien i kølvandet på landets udtræden af EU. Således har man svært ved at få hænder nok i flere brancher, og det risikerer nu at gå ud over landets svineproducenter.

Der er nemlig mangel på slagtere, og derfor kan de britiske svineproducenter ikke få afhentet deres grise.

- Der er cirka 120.000 grise på gårde lige nu, der allerede skulle have været slagtet, være i fødevarekæden og være spist nu, siger Lizzie Wilson, der er politisk rådgiver hos den britiske forening for svineproducenter, National Pig Association, ifølge Reuters.

- Brug for hjælp nu

Ifølge Wilson er situationen ved at være kritisk.

- Det er ved at nå et punkt, hvor vi må sige til regeringen, at hvis vi ikke snart får noget hjælp, så er vi nødt til at se på, om vi skal aflive grisene på gården, for det er vores eneste mulighed nu. Der er allerede nogle producenter, der har haft den snak.

En talsmand for den britiske regering siger til BBC, at man holder et vågent øje med situationen og vil se på løsninger.

Det er ikke kun slagtere, der er mangel på i landet. Flere tankstationer er blevet lukket på grund af, at mangel på lastbilchauffører har betydet, at der ikke er blevet kørt tilstrækkeligt med brændstof ud. Der er også udsigt til mangel på dagligvarer.

Flere peger på, at det er landets strikse regler for indrejse af gæstearbejdere, der forhindrer en hurtig løsning på problemet. Den konservative regering afviser dog, at manglen på hænder ikke skyldes brexit.

Læs også