Foderprisen er regnskabets dark horse

Historikken for salgspriserne for andet halvår 2021 i DB-Tjek har ikke været opløftende. Der er dog lidt optimisme at spore nu, lyder det fra svinerådgiver.

- Vi kan nu heldigvis se ind i stigende grisepriser, og puljeprisen er godt på vej op. Der er lidt optimisme at spore.

Sådan lyder det fra svinerådgiver Pernille Elkjær fra SvineRådgivningen, der dog samtidig nævner foderprisen som en stor dark horse i den samlede økonomi.

I nyhedsbrevet SvineNyt ser hun tilbage på historikken i DB-Tjek for andet halvår 2021, og dermed de opnåede priser for salg af 30 kg’s grise i de 52 besætninger, der har været med i DB-Tjek, sohold med smågrise, 30 kg.

Her viser tallene, at besætninger med salg af mindre end 50 procent grise til eksport med en beregnet notering i perioden på 371 kr. pr. 30 kg’s gris har opnået en salgspris på 349 kr. pr. gris, og et resultat til kapital- og kapacitetsomkostninger, overskud og risiko på 30 kr.

For besætninger med salg af mere end 50 procent grise til eksport lyder den opnåede salgspris derimod på 270 kr. pr. stk. og resultatet til kapital- og kapacitetsomkostninger, overskud og risiko lander på minus 49 kr.

Pernille Elkjær oplyser endvidere, at de gennemsnitlige stykomkostninger plus løn (udgift til foder, dyrlæge, medicin, vacciner, sæd, diverse og løn) har været 319 kr. pr. 30 kg’s gris.

Læs også