Lindeborggaard vandt det hele

Da Porcus Svinefagdyrlæger forleden rundede sæsonen af i Fokus 35 Vital, var det traditionen tro med en hædring af besætningerne med størst fremgang og med den bedste produktivitet. Begge priser gik til Lindeborggaard i Vestsjælland.

Lone og Henning Nielsen fra Lindeborggaard i Vemmelev nær Slagelse vandt både prisen for størst fremgang og for bedste produktivitet. Privatfoto

Sæson 2021/2022 i Porcus-gruppen Fokus 35 Vital er netop rundet af med det traditionsrige afsluttende stormøde, hvor der ikke alene gøres status på resultaterne, men hvor også besætningerne med størst fremgang og bedste produktivitet bliver hædret.

Fokus 35 Vital er en erfagruppe under Porcus Svinefagdyrlæger, der sætter fokus på produktivitetsforbedringer og udvikling hos hver enkelt svinebesætning. Hver måned sammenlignes produktionstal, og fire gange om året samles alle deltagere til et arrangement med faglige oplæg.

Gruppen består af syv danske og to udenlandske grupper, hvor i alt 68 forskellige besætninger deltager. Det betyder, at resultaterne omfatter omkring 70.000 søer, hvilket svarer fuldstændig til det antal, som har været med i projektet gennem mange år.

Navnet »Fokus 35« ændres der ikke på, lød det fra dyrlæge Lars Rasmussen, og det selvom resultaterne i flere besætninger er kommet på den anden side af 40 grise pr. årsso.

- Det blev startet, da mange lå på mellem 27-31 grise pr. årsso og vi tænkte, at 35 var en høj barriere at sætte, men i løbet af to-tre år, var der jo faktisk nogen der var oppe at ramme det og nu er det mere normalt end unormalt at ligge deromkring.

Porcusprisen 2022

Besætningerne i Fokus 35 Vital rykker dermed hele tiden på resultaterne og de ligger tæt blandt de øverst placerede i forhold til at vinde Porcusprisen for størst fremgang.

Placeret som nummer to blev Erik Bach Stisen fra Skive, der har flyttet sig med 33,13 til 36,68 grise pr. årsso og dermed 3,55 grise på et år, mens placeringen som nummer tre gik til Thomas Jepsen fra Oksbøl, der er gået fra 32,1 til 35,63 grise pr. årsso og dermed har flyttet sig med 3,53 grise på et år.

- Det er første gang, at en besætning der ligger virkelig højt i produktivitet også tager prisen for størst fremgang.

Sådan lød det fra dyrlæge Lars Rasmussen, der fra talerstolen i Odense afslørede, hvilken besætning der har præsteret så imponerende og som vinder af prisen modtager et gavekort på 4.000 kroner til bowling eller andet for alle medarbejdere.

Med en opnået fremgang på 3,83 gris på et år er vinder af Porcusprisen 2022 Lone og Henning Nielsen fra Lindeborggaard i Vemmelev nær Slagelse og hædres dermed for den største fremgang.

Udover den største fremgang, så vinder den selvsamme besætning også prisen for bedste produktivitet med 42,38 fravænnede grise pr. årsso.

Mødet blev afholdt fysisk i fire byer i Danmark på samme tid: Agerskov Kro, Nupark i Holstebro, LandboNord i Brønderslev og Dalum Landbrugsskole i Odense, hvorfra der live-streames til de øvrige byer. Herudover var der også mulighed for at deltage hjemmefra via link.

Læs også