Lille udbud og stigende efterspørgsel rundt i Europa

Det europæiske marked for svinekød er karakteriseret ved et lille udbud af slagteklare grise og en stigende efterspørgsel på eksportmarkederne. Således fortsætter priserne med at stige.

Prisstigningerne fortsætter på det europæiske slagtesvinemarked. I Middelhavslandene er prisstigningen mindre end i for eksempel Danmark eller Tyskland. Det skriver Danske Svineproducenter i deres ugentlige markedsberetning »Rundt i Europa« tirsdag.

- Det lave udbud af slagteklare grise på tværs af landegrænser er i bund og grund drivkraften for prisstigningerne i Europa. Samtidig findes der impulser i efterspørgslen, selvom det ikke altid lykkes at opnå tilsvarende prisstigninger på kødmarkedet. Efter den europæiske eksport af grisekød styrtdykkede i første halvår, er efterspørgslen efter europæisk grisekød i Asien nu stigende. Ifølge forlydender er der også stigende købsinteresse fra Kina, hvilket afspejles i godkendelsen af i alt tre slagterier i Spanien og Holland til eksport til Kina, skriver producentforeningen.

- I Tyskland steg slagtesvinenoteringen med 5 cent (ca. 37 øre). Prisstigningens hastighed aftager således efter de højere stigninger i de to foregående uger. Udgangssituationen er fortsat et meget lille udbud af slagteklare grise, mens efterspørgslen efter kød er stigende i slutningen af feriesæsonen. Den belgiske notering steg ligeledes med korrigerede 5 cents (ca. 37 øre) på grund af et lille udbud af slagteklare grise og god efterspørgsel, står der desuden i markedsberetningen.

I Frankrig stiger slagteriernes behov i begyndelsen af det nye skoleår, hvilket traditionelt er ledsaget af reklamekampagner. Resultatet er en moderat stigning på korrigerede 2 cents (ca. 15 øre).

Den spanske notering er steget en smule med 1 korrigeret cent (ca. 7 øre). Også i Spanien konstateres en stigende købsinteresse fra Kina.

I Holland er plusset mindre i sammenligning med de direkte nabolande. Afregningspriserne på hollandske slagterier er steget mindre end den hollandske Beurs-notering i de seneste uger.
 

Læs også