ASF vinder fortsat terræn i Europa

Afrikansk svinepest (ASF) nåede fem flere europæiske lande sidste år i 2023. På grund af den drastiske stigning i udbrud i tamsvinebesætninger var antallet af tilfælde i 2023 markant højere end året før, lyder det i ny rapport. Med i alt 12.121 udbrud er antallet næsten fordoblet i forhold til 2022. ASF-tilfælde hos vildsvin i Europa er steget en smule. Polen er fortsat hårdest ramt.

Hvis man sammenligner antallet af ASF-udbrud i EU i 2023 med det foregående års udbrud, kan man se, at afrikansk svinepest har fundet vej til yderligere fem lande, lyder det i ny rapport fra ISN (Interessengemeinschaft der Schweinehalter Deutschlands).

De første udbrud af ASF fandt sted i Grækenland, Kroatien, Kosovo, Bosnien-Hercegovina og Sverige. I Grækenland og Kosovo har der i begge tilfælde dog kun været et enkelt tilfælde, hvor virusset indtil videre ikke har spredt sig yderligere.

Virusset brød ud i tamsvinebesætninger for første gang i Kroatien og Bosnien-Hercegovina i 2023. Bosnien-Hercegovina har det højeste antal tilfælde med mere end 1.500 tilfælde, og situationen er i øjeblikket stadig akut. Over 1.100 tilfælde blev også rapporteret i Kroatien, efterfulgt af Serbien med mere end 900 berørte tamsvin og Rumænien med mere end 700 tilfælde.

Væsentligt højere

Samlet set er det samlede antal ASF-udbrud i Europa hos tamsvin 4.500 (pr. 15. december 2023) betydeligt højere end det samlede antal fra 2022 med 515 tilfælde (pr. 16. december 2022).

Spredningen i vildsvinebestanden er på samme niveau som sidste år. De lande, der blev tilføjet, rapporterede om et lavere antal tilfælde. Det største udbrud er stadig i Polen. Antallet af ASF-sager der var 2.624 ved årets udgang. De efterfølges af Italien (1.009), Tyskland (880) og Letland (718).

Forekomsten af ASF i Tyskland er faldet i de seneste måneder. Antallet af ASF-tilfælde hos vildsvin fortsætter med at falde, og restriktionszoner er derfor blevet reduceret eller elimineret i nogle af de berørte forbundsstater.

Siden begyndelsen af året har Friedrich Loeffler Instituttet (FLI) identificeret 880 ASF-tilfælde hos vildsvin og et tilfælde i en tamsvinebesætning (pr. 22. december 2023 - 881). Fundene i Tyskland var begrænset til distrikterne Görlitz og Bautzen i Sachsen samt Spree-Neiße, Uckermark og Oberspreewald-Lausitz i Brandenburg nær den polske grænse.

Læs mere om Afrikansk svinepest

ASF er en virussygdom med høj dødelighed. Derfor er der stort fokus på effektiv smittebeskyttelse for at undgå et udbrud på dansk jord.

Læs mere her

Læs også