- Den ekstra sikkerhedsvask af rene transportbiler ved den danske grænse er en fælles beslutning i den danske svinebranche. Derfor må det også være en fælles opgave for alle danske svineproducenter at betale for den ekstra vask.

Sådan lyder det fra foreningens formand, Torben Hauskov.

Dermed understreger han, at da Landsforeningen i maj måned i år midlertidigt accepterede Landbrug & Fødevarer Svineproduktions (LFS) finansieringsmodel for grænsevasken - 50 procent via Genafgifter fra DanBred og 50 procent via brugerbetaling - havde Landsforeningen sat streg under midlertidig.

- Denne midlertidige accept var udelukkende for at sikre, at alle svinetransportbiler fik den ekstra sikkerhedsvask ved grænsen, som hele branchen er enige om er nødvendig i en tid, hvor blandt andet afrikansk svinepest truer hele vores erhverv, forklarer han.

Blot et skridt på vejen

Et andet formål med den midlertidige aftale var at skabe arbejdsro til at få lavet en mere langsigtet finansieringsmodel, hvor alle danske grise, uanset genetisk ophav, bidrager lige meget.

Torben Hauskov fortæller, at det ikke er nogen hemmelighed, at det var ambitiøst, da Landsforeningen efter aftale med LFS lovede at sætte sig for bordenden og påtage sig arbejdet med at finde en langsigtet løsning, som alle avlsselskaber kunne stå inde for. For netop en aftale med alle aktive avlsselskaber i Danmark blev hurtigt den indlysende forudsætning for, at alle grise uanset genetik kom til at bidrage lige meget til finansiering af grænsevasken.

- Men hvo intet vover, intet vinder, siger Torben Hauskov, der forklarer, at det faktisk lykkedes Landsforeningen at få opbakning fra samtlige avlsselskaber, der opererer i Danmark.

Storsind hele vejen rundt

- Trods den opsplitning og dårlige stemning, vi har oplevet i avlerkredse de seneste par år, har alle uanset avlsselskab været enige om, hvor vitalt det er for hele branchen at få vasket de biler, og derfor var alle villige til at give hinanden håndslag på den løsning, som alle kunne stå inde for.

- Summa summarum kunne Landsforeningen indstille en finansieringsmodel, der indebar ca. 20 kr. pr. so, opkrævet 100 procent via KS. En løsning, der ville betyde, at alle kom til at bidrage økonomisk til fællesskabets løsning uanset brug af genetik, siger han.

LFS kvitter historisk mulighed

Formand Torben Hauskov lægger ikke skjul på, at han er lidt stolt af, at det lykkedes Landsforeningen at være generator for en historisk mulighed for enighed blandt alle avlsselskaber om en betalingsmodel, som alle kan stå inde for. En model, der i fremtiden kunne bruges til andre fælles opgaver.

- Vi holdt møde med LFS fredag den 30. november, hvor vi fremlagde vores indstilling, og hvor LFS så meddelte os, at de ønskede en model med helt eller delvis brugerbetaling. Jeg er simpelthen så brandærgerlig over, at LFS vælger at fortsætte den nuværende ordning baseret på 50 procents brugerbetaling og resten finansieret via genafgifter fra Danbred.

- Men LFS ved naturligvis, det er en uholdbar løsning, og derfor har vi valgt at tage positivt imod en invitation til at fortsætte drøftelserne, hvor vi forudsætter, at hele værktøjskassen kommer i betragtning, pointerer Torben Hauskov.

Afrikansk svinepestSvin