Danish Crown opfordrer til ro efter faldende eksport til Kina
Der er flere gode grunde til, at eksporten af dansk grisekød til Kina falder. Det er ikke et udtryk for tilbageslag, men handler om at finde bedre priser andre steder, fortæller underdirektør Søren Tinggaard i Danish Crown.

Eksporten af svinekød til Kina faldt i 2018. Men det skyldes en strategi om at sælge til markeder med bedre priser, oplyser Søren Tinggaard fra Danish Crown.
I en oversigt fra Markedsnyt for grisekød fra Landbrug & Fødevarer fremgår det, at kød fra danske grise ikke i samme omfang blev eksporteret til Kina i 2018 sammenlignet med foregående år. Det er dog ikke et udtryk for manglende interesse, oplyser Søren Tinggaard, underdirektør i Danish Crowns eksportafdeling, i en pressemeddelelse.
- 2016 var et exceptionelt godt år, og den efterspørgsel rakte også ind i 2017, som skabte nogle høje eksporttal. Der har niveauet normaliseret sig i 2018, så derfor sælger vi vores produkter på andre markeder, hvor vi kan hjembringe en højere pris til ejerne. Når priserne i Kina bliver mere attraktive, så er vi selvfølgelig klar til at tage de muligheder, der byder sig.
Han er ikke nervøs for, at den faldende eksport er et udtryk for en tendens.
- Vi er stadig på et højt eksportniveau til Kina, men sammenligningen foretages til nogle helt exceptionelle år, og det skaber en skævhed. Kigger vi på 2019, så tegner det også til at blive godt. Kinas egenproduktion falder, og den bliver sænket yderligere af afrikansk svinepest, så der vil blive et øget importbehov for Kina, som vi kan lukrere på, siger Søren Tinggaard.
Biprodukter holder ved
Samtidig lægger han også vægt på, at salget af biprodukter, som er den langt største mængde, ikke er faldet i nævneværdigt omfang.
- Det er klart, at det kan se voldsomt ud i procenter, når man kigger på eksporten af delstykker, som er faldet. Vores klart største eksport til Kina er dog stadig biprodukter, og den del har ikke oplevet det samme fald som delstykkerne, så selvom nedgangen på delstykker i procent er stor, så er det ikke voldsomt, når man kigger på den samlede eksport til Kina.
Søren Tinggaard er derfor optimistisk i forhold til 2019, hvor afrikansk svinepest dog kan blive en joker i markedet.
- Det, vi ikke ved noget om endnu, er den mulige forbrugerreaktion, der kan blive skabt på bagkant af afrikansk svinepest og som kan sænke efterspørgslen. Det afventer vi stadig at se effekten af.
Alle provinser i Kina med større produktion af grise er ramt af afrikansk svinepest.