Dyretransporter har været en varm kartoffel i år

Når det vækker følelser i landbruget, at der i statslige veterinærkredse synges om at give folk i branchen »det glatte lag« i forbindelse med logbogsændringer, skyldes det, at emnet har været en varm kartoffel i årets løb.

I august holdt branchesammenslutningen af grisetransportører, SamMark, således krisemøde.

Transportørerne var stærkt utilfredse med de strammere regler, der i år er trådt i kraft som en konsekvens af en politiske aftale fra december sidste år mellem den daværende VKLA-regering og Dansk Folkeparti.

At transportører og landmænd overholder reglerne, kontrolleres af statslige veterinærfolk. Altså de veterinærfolk, der forleden holdt julefrokost, hvor man sang den kritiserede, veterinære julesang. De nye regler er ifølge transportørerne blevet alt for ufleksible og rigide og har intet med forbedringer af dyrevelfærd at gøre.

Emnet er også varmt, fordi der siden 1. juli i år er sket et øget antal indladningskontroller. Fra 100 indladningskontroller om året bliver der i sommer og efterår gennemført op til 250 om måneden. Det svarer til godt 10 procent af de årlige transporter, og det omfang af kontroller løber foreløbigt året ud.

l-l

Læs også