bannerPos

Dyretransporter har været en varm kartoffel i år

13-12-2019 10:00

Når det vækker følelser i landbruget, at der i statslige veterinærkredse synges om at give folk i branchen »det glatte lag« i forbindelse med logbogsændringer, skyldes det, at emnet har været en varm kartoffel i årets løb.

I august holdt branchesammenslutningen af grisetransportører, SamMark, således krisemøde.

Transportørerne var stærkt utilfredse med de strammere regler, der i år er trådt i kraft som en konsekvens af en politiske aftale fra december sidste år mellem den daværende VKLA-regering og Dansk Folkeparti.

At transportører og landmænd overholder reglerne, kontrolleres af statslige veterinærfolk. Altså de veterinærfolk, der forleden holdt julefrokost, hvor man sang den kritiserede, veterinære julesang. De nye regler er ifølge transportørerne blevet alt for ufleksible og rigide og har intet med forbedringer af dyrevelfærd at gøre.

Emnet er også varmt, fordi der siden 1. juli i år er sket et øget antal indladningskontroller. Fra 100 indladningskontroller om året bliver der i sommer og efterår gennemført op til 250 om måneden. Det svarer til godt 10 procent af de årlige transporter, og det omfang af kontroller løber foreløbigt året ud.

l-l

- Vi har stadig 18 procent vand i hveden enkelte steder

Hveden er stadig umoden i enkelte pletter rundt i marken, men ellers er høsten godt i hus hos Torben Kuhr nær Gjern i det midtjyske. Han vurderer, at udbytterne er tilfredsstillende, men ikke over middel.

Prognose: 1,6 millioner flere producerede svin i år

Landbrug & Fødevarer forventer i en spritny prognose, at antallet af producerede svin i år vil stige med 1,6 millioner stk. i forhold til 2019.

Test af maskiner skal forbedre høsten af græs til fremstilling af protein

En vellykket test af to forskellige høstteknikker skal nu give input til udvikling af den mest optimale metode at høste græs på, når det skal bruges til at fremstille protein til foderstof.

Det er op ad bakke med de frivillige BNBO-aftaler

Det kniber – som mange nok havde ventet – med at nå til enighed mellem landbrug og kommuner om, hvad »fuld erstatning« er, når det kommer til pesticidfri drift i BNBO. Østjysk kommune har nu sendt opgivende brev til miljøminister. Et brev formand for Odder-Skanderborg Landboforening, Jens Gammelgaard, også har skrevet under på.

Dyrenes Beskyttelse er bekymret for varme dyretransporter

Dyrenes Beskyttelse langer igen ud efter eksportører af smågrise. Grisene lider i varmen under transporterne ned gennem Europa, lyder det. Brancheorganisation: Vi har ingen interesse i at levere lidende dyr til kunderne.

Syre er et nødvendigt våben mod fremtidens tarmbetændelser

Skæringsdagen for fravænning uden medicinsk zink i foderet nærmer sig med hastige skridt, og der er udsigt til en af de større udfordringer i branchen. Forberedelsen til fremadrettet forebyggelse og håndtering af fravænningsdiarré er derfor højaktuel. To af branchens rådgivere betragter syre som et hjælpestof, der med sikkerhed vil indgå som en del af løsningen.
Side 1 af 1896 (37908 artikler)Prev1234567189418951896Next