Erfaring og tilskud gjorde generationsskifte muligt i Thy

EU’s tilskudsformål om at sikre landbrugets fremtid gør sig gældende for far og søn i Thy. En støtteordning var nemlig med til at hjælpe en ny stald og et generationsskifte på vej. Mange års erfaring, et godt forarbejde og rådgiverhjælp sikrede dem en smidig proces, mener de.

Arne Overgaard er udover agrarøkonom også udlært smed, fordi hans far, Poul Overgaard, mente, at sønnen skulle have noget andet at falde tilbage på end landbrug. Arne Overgaard har dog aldrig været i tvivl om, at landbruget er svaret for ham, og at han en dag skulle overtage farens produktion. For at få EU-tilskud til den nye stald under ordningen Miljøteknologi 2016 var der krav om et gyllekølingsanlæg. Den nedkølede gylle mindsker ammoniakudledningen, men kølingsprocessen afgiver samtidig overskudsvarme og fungerer a la et jordvarmeanlæg. Den ekstra varme bruger familien Overgaard blandt andet til gulvvarme i foderladen. Munkholm I/S har stadig en produktion med 6.400 slagtesvin på Arne Overgaards fødegård en spytklat fra den nye stald. Den skal lægges sammen med produktionen af de 9.500 slagtesvin i den nye stald fra 2018. Da Arne Overgaard overbeviste sin far Poul Overgaard om, at han havde tænkt sig at overtage farens produktion af slagtesvin, startede planerne om et I/S og en ny stald. En udvidet produktion på godt 16.000 slagtesvin skulle nemlig sikre en økonomi, hvor Arne Overgaard kan ansætte en hjælper, når hans far går på pension.

Nord for Thisted ved Brund i Thy ligger der en ny slagtesvinestald. Den har digital styring af ventilation og foderautomater, aflastningsstier, sygestier, gyllekøling, bufferstald og udleveringsrum med varmluftssystem for bare at nævne nogle af detaljerne. Og de er på ingen måder tilfældige, stalden er nemlig tegnet af ejerne Poul og Arne Overgaard selv – far og søn. Ligesom de også har været med i byggeprocessen fra start til slut.

S

Vil du læse mere?

Prøv 30 dage for 30 kr.

Dette indhold er forbeholdt vores abonnenter, men du kan få adgang på få minutter, med online abonnement.

Allerede abonnent?

Læs også