bannerPos

Fødevarestyrelsen: Transportbranche bør planlægge bedre

Når transporten stoppes, skal logbogen ændres, og det, som kan virke som små ændringer, kan, ifølge Fødevarestyrelsen, have stor betydning for, om grisetransporten må køre.

Redaktionen

10-08-2019 07:12
Fødevarestyrelsen meddeler, at de skal have tid til at kontrollere de hundredvis af grisetransporter, som hver dag kører ud af landet for at sikre, at dyrevelfærden er i orden. Styrelsen opfordrer transportbranchen til øget fokus på planlægningen af transporterne.

Hver dag kører 100-150 grisetransporter fra Danmark til udlandet. Det er Fødevarestyrelsens opgave at tjekke, at transporten for eksempel kan klares inden for det angivne tidsrum, at grisene har den plads, de skal bruge, og at temperaturen hos grisene kan holdes på under 30 grader.

Fødevarestyrelsens kontrollanter skal også kontrollere transportørens logbog med informationer om turen.

- Kontrollen er vigtig, fordi vi igennem årene har set eksempler, hvor dyrevelfærden halter, blandt andet på grund af overlæs og for lange transporttider. Derfor har Fødevarestyrelsen efter politisk ønske strammet op på logbogskontrollen, så styrelsen, ligesom EU-reglerne foreskriver, har to arbejdsdage til at tjekke logbøgerne, siger veterinærdirektør i Fødevarestyrelsen, Per Henriksen i en meddelelse på styrelsens hjemmeside.

Ændringer i logbogen

Det er transportørernes ansvar at sørge for, at reglerne overholdes. Efter sommervarmen er kommet til Danmark, har Fødevarestyrelsens kontrollanter dog måttet stoppe grisetransporter, som er kørt på trods af de høje temperaturer. Temperaturer som ville resultere i en alt for varm køretur for grisene.

Når transporten stoppes, skal logbogen ændres, og det, som kan virke som små ændringer, kan have stor betydning for, om grisetransporten må køre.

- For eksempel kan ændringerne betyde, at transporttiden forlænges, at afgangs- eller slutdestinationen bliver en anden, eller at transportøren bliver en anden. Alt dette skal Fødevarestyrelsen have tid til at tjekke op på for at sikre grisenes velfærd under transporten, siger Per Henriksen.

Øget fokus på planlægning

Hvis Fødevarestyrelsen stopper en grisetransport fra at køre, kan det betyde en forsinkelse for transportøren, indtil han har fået godkendt en ny logbog for transporten.

Kan transporten ikke gennemføres, så har transportøren altid mulighed for at omlægge transporten til en kortere transport, hvor der ikke er krav om logbog eller føre grisene til en tom stald.

- Fødevarestyrelsen har på intet tidspunkt krævet, at grise skulle aflives. Vi vil opfordre transportørerne og transportbranchen til at have øget fokus på planlægningen af transporterne, siger Per Henriksen.

cab

Vestjyllands Andel køber én af landets største specialforretninger

Fra 1. oktober 2019 overtager Vestjyllands Andel aktiviteterne i AgroLand i Vamdrup. I samme forbindelse ændrer grovvareselskabets fysiske butikker navn fra Energi & Hobby til netop AgroLand.

New Holland viser nyt frem på Have og Landskab 2019

De besøgende på New Holland standen ved 2019-versionen af Have og Landkab kan se frem til at opleve et line-up af nyheder indenfor kompakt-traktorer, traktorer, jordfræsere og CE-maskiner.

- Det er fuldstændig »Klods-Hans«, at man skal være færdig med at høste 20. august

Europaparlamentariker Asger Christensen (V) har bedt EU-Kommissionen om svar på, hvordan de andre lande tolker reglerne, når det kommer til de høstfrister, som danske landmænd skal overholde.

Ingen yderligere stramninger til landbrugets brug af sprøjtemidler lige om hjørnet

Den nye miljøminister Lea Wermelin (S) vil afvente undersøgelser, før hun eventuelt vil sætte gang i yderligere stramninger for landbrugets brug af sprøjtemidler. Dermed er forbud mod sprøjtning på §3-arealer også foreløbigt udskudt.

Lad markskydning fortsætte

Skydning af avlsdyr på marken skal nedbringes. Den praksis skulle hindre, at udegående dyr blev stressede af transport op til slagtning, og det bør kunne fortsætte, mener Erling Bonnesen, der har stillet to spørgsmål til fødevareministeren.

Fint udbytte i mosejorden

Onsdag eftermiddag kunne Jan Nørgaard endelig køre mejetærskeren ud i maltbyggen ved Store Vildmose i Vendsyssel. Nu køres der på højtryk, så alle afgrøder forhåbentlig er i hus inden onsdag i næste uge, hvor der igen er lovet regn.
Side 1 af 1611 (32212 artikler)Prev1234567160916101611Next