bannerPos

Fødevarestyrelsen: Transportbranche bør planlægge bedre

Når transporten stoppes, skal logbogen ændres, og det, som kan virke som små ændringer, kan, ifølge Fødevarestyrelsen, have stor betydning for, om grisetransporten må køre.
10-08-2019 07:12

Fødevarestyrelsen meddeler, at de skal have tid til at kontrollere de hundredvis af grisetransporter, som hver dag kører ud af landet for at sikre, at dyrevelfærden er i orden. Styrelsen opfordrer transportbranchen til øget fokus på planlægningen af transporterne.

Hver dag kører 100-150 grisetransporter fra Danmark til udlandet. Det er Fødevarestyrelsens opgave at tjekke, at transporten for eksempel kan klares inden for det angivne tidsrum, at grisene har den plads, de skal bruge, og at temperaturen hos grisene kan holdes på under 30 grader.

Fødevarestyrelsens kontrollanter skal også kontrollere transportørens logbog med informationer om turen.

- Kontrollen er vigtig, fordi vi igennem årene har set eksempler, hvor dyrevelfærden halter, blandt andet på grund af overlæs og for lange transporttider. Derfor har Fødevarestyrelsen efter politisk ønske strammet op på logbogskontrollen, så styrelsen, ligesom EU-reglerne foreskriver, har to arbejdsdage til at tjekke logbøgerne, siger veterinærdirektør i Fødevarestyrelsen, Per Henriksen i en meddelelse på styrelsens hjemmeside.

Ændringer i logbogen

Det er transportørernes ansvar at sørge for, at reglerne overholdes. Efter sommervarmen er kommet til Danmark, har Fødevarestyrelsens kontrollanter dog måttet stoppe grisetransporter, som er kørt på trods af de høje temperaturer. Temperaturer som ville resultere i en alt for varm køretur for grisene.

Når transporten stoppes, skal logbogen ændres, og det, som kan virke som små ændringer, kan have stor betydning for, om grisetransporten må køre.

- For eksempel kan ændringerne betyde, at transporttiden forlænges, at afgangs- eller slutdestinationen bliver en anden, eller at transportøren bliver en anden. Alt dette skal Fødevarestyrelsen have tid til at tjekke op på for at sikre grisenes velfærd under transporten, siger Per Henriksen.

Øget fokus på planlægning

Hvis Fødevarestyrelsen stopper en grisetransport fra at køre, kan det betyde en forsinkelse for transportøren, indtil han har fået godkendt en ny logbog for transporten.

Kan transporten ikke gennemføres, så har transportøren altid mulighed for at omlægge transporten til en kortere transport, hvor der ikke er krav om logbog eller føre grisene til en tom stald.

- Fødevarestyrelsen har på intet tidspunkt krævet, at grise skulle aflives. Vi vil opfordre transportørerne og transportbranchen til at have øget fokus på planlægningen af transporterne, siger Per Henriksen.

cab

Mild morgenluft for industriel slagtesvineproduktion

Længe før klimadagsordenen blev sat af politikere og befolkning, var AgriFarm A/S klar med miljø- og klimavenlige løsninger for slagtesvineproduktion, der gør en industriel storstald til en venlig nabo.

Få tjek på smittebeskyttelsen i staldene

- Vi burde se på smittebeskyttelse i vores stalde som bedriftens virusprogram, anbefaler faglig chefkonsulent Anja Juul Freudendal, Velas byggerådgivning.

- Udvikling er mit opium

Flemming Fuglede Jørgensen er i gang med et generationsskifte på »Borupgaard« med sin søn Peter. Samtidig har han netop erhvervet herregården »Christiansdal«. Der er muligheder i dansk landbrug. Men der skal kæmpes for at bevare dem, lyder vurderingen.

Ser Øresundssag som et kvantespring for landbrugets miljøkamp

- Den her med, at de har villet lukke deres eget lort ud ved København lige midt i badesæsonen, den kommer sgu til at svide, vurderer formanden for Bæredygtigt Landbrug.

Nu afgøres om aksbeskyttelsen i hvede skal deles i to sprøjtninger

Planteavlskonsulenter landet over foretager hver uge observationer i afgrøderne og melder angreb af skadegørere ind til landskonsulent Ghita Cordsen Nielsen. Her er en kort status på denne uges registreringer.

Studietur til Brasilien og Argentina

Landbrug, natur og kultur er meget anderledes i Brasilien og Argentina på grund af helt andre klimatiske og politiske betingelser. Nu er der en chance for at opleve det på en studietur fra 18. november til 1. december i år.

Det trækker mod en tidlig høst

- Afgrøderne står godt lige nu, men vejrudsigten siger tørt og varmt de kommende uger. Så jeg forudser, det bliver en tidlig høst indenfor den normale høstperiode, vurderer Mogens Hansen.

No till giver senere såning af vårafgrøder

På Lynggård har man efterhånden mange års god erfaring med pløjefri dyrkning. - Vi ser mest en udfordring i koldere jord om foråret og dermed let 14 dages senere såning af vårafgrøder, siger driftsleder Mogens Hansen.
Side 1 af 1849 (36977 artikler)Prev1234567184718481849Next