Kan kvaliteten af råmælk forbedres?

Udenlandske forsøg har vist, at det er muligt at flytte på koncentrationen af antistoffer i råmælk hos søer. Det er baggrunden for, at Lallemand Nordic nu vil undersøge, hvor niveauet ligger i forskellige danske besætninger.

I besætningen på Skjoldborg ligger Brix-værdien på mellem 22,4 og 30,5 hos de søer, der på dagen er i gang med at fare, mens de søer, der har faret den pågældende nat og tidlig morgen, svinger mellem 16,9 og 19,9. - Det er resultatet af en række udenlandske forsøg i sohold, der har givet mig lyst til at se på råmælkskvaliteten her i Danmark, lyder det fra Henrik Terp fra Lallemand Nordic. Firmaet lader soholdet på Skjoldborg, ejet af Sven Agergaard ved Lind lige uden for Herning, lægge søer til de første målinger af råmælkskvaliteten. Den bedste råmælk udskilles lige efter faring. Allerede få timer efter at den første gris er født, falder råmælkens indhold af de vigtige stoffer.

Det er almindelig kendt, at nyfødte skal have råmælk så tidligt som muligt efter fødsel for at sikre, at pattegrisen får tilstrækkeligt med antistoffer fra soen og dermed høj immunitet.

Koncentrationen af immunglobulin (IgG) er interessant i forhold til dødelighed hos pattegrise, men hidtil har det kun været mælkeproducenter, der har haft fokus på råmælkens kvalitet, og flere anvender en såkaldt B

Vil du læse mere?

Prøv 30 dage for 30 kr.

Dette indhold er forbeholdt vores abonnenter, men du kan få adgang på få minutter, med online abonnement.

Allerede abonnent?

Læs også