Nyt notat beskriver oprindelsen af PRRS-varianten hos Hatting

Seges Svineproduktion beskriver i et nyt notat den nye variant af PRRS1 og resultatet af de undersøgelser der er gennemført for at sporer oprindelsen af virusset der smittede Hattings ornestation ved Horsens.

Hattings PRRS-negative ornestation i Horsens blev i sommers smittet med PRRS1. Det efterfølgende opklaringsarbejde viste, at en hidtil ukendt PRRS1-variant var kommet ind på ornestationen og havde smittet besætningens grise.

Denne nye PRRS1-variant viste sig at være en blanding (rekombinant) mellem de to PRRS stammer, der er i vaccinerne Unistrain PRRS og Suvaxyn PRRS MLV.

Denne nye PRRS1-variant blev ligeledes fundet retrospektivt i en besætning cirka seks kilometer væk fra ornestationen, hvor begge vacciner havde været i brug.

Ifølge Seges Svineproduktion, er det derfor overvejende sandsynligt, at den nye rekombinante PRRS1-variant opstod i nabobesætningen. Det meddeler de i et nyt notat.

Hvordan denne nye PRRS1-variant blev introduceret på ornestationen, vides dog ikke. PRRS er dog kendt for at kunne spredes via luften.

Læs mere om opklaringen i notat nummer 2005 via svineproduktion.dk.

cab

Læs mere om Danmark saneres for PRRS

En samlet dansk svinebranche er gået sammen om en national plan for at reducere forekomsten af PRRS blandt danske grise. Men hvad er det egentlig, og er det muligt helt at udrydde den smitsomme sygdom?

Læs mere her

Læs også