bannerPos

Optimal opvarmning er afgørende for en vellykket fravænning

Dyrlægerne hos Vet-Team har investeret i temperatur- og fugtighedsloggere, som for eksempel kan sættes op under overdækningen i en to-klimastald. Arkivfoto: Camilla Bønløkke.

AF: CAMILLA BØNLØKKE

FAGJOURNALIST
06-08-2019 07:49
Vet-Team har investeret i temperatur- og fugtighedsloggere, så de fremover løbende kan lave målinger på klimaet ude i besætningerne.

Det har været fremhævet mange gange, at udtørring og opvarmning af stalden inden indsættelse af grise er altafgørende for, at grisene får en god start i klimastalden.

For at afgøre om stalden er klar, kan man måle temperaturen på gulv og inventar med et infrarødt termometer, men dette giver kun et øjebliksbillede.

Dyrlægerne hos Vet-Team har derfor investeret i temperatur- og fugtighedsloggere, som for eksempel kan sættes op under overdækningen. Temperatur og fugtighed måles for hver 15. minut. Efter for eksempel en uge tages loggeren ned igen og sættes til computeren, hvorefter temperatur og luftfugtigheden over den målte periode kan aflæses.

Klimaloggeren afslører problemer

Målingerne fra en besætning, hvor loggeren blev sat op lige efter rengøring, viste tydeligt, hvordan temperaturen steg, og luftfugtigheden faldt i løbet af opvarmningsperioden. I en anden besætning afslørede målingerne, at der havde været problemer med klimaet tre dage efter indsættelse, da luftfugtigheden pludselig steg.

- Fremadrettet vil vi bruge vores klimaloggere løbende for at lave målinger af temperatur og fugtighed i besætningerne. Det vil også været oplagt at bruge loggere i besætninger, hvor der er problemer med halebid. Dermed kan målingerne indgå i risikovurdering for halebid, som skal laves i forbindelse med de nye regler om halekupering og for at optimere forholdene for smågrise omkring fravænning, når vi ikke må bruge zink mere. Det forklarer dyrlægerne i deres seneste nyhedsbrev, hvor man også kan se eksempler på målinger, foretaget i to forskellige besætninger.

Vejledende temperaturer

Seges viser på deres hjemmeside målene for temperatur i to-klimastalde:

Vægt(kg):             Temp. u. overd.: Gulv u. overd.:    Rumtemp.*:

5,5                             31-32                         32                              25-26

6,0                             30-31                         32                              24

7,0                             29-30                         32                              24            

8,5                             28-29                         32                              23

11,0                           27-28                         32                              22

15,0                           26-27                         -                                  21

25,0                           24-25                         -                                  16-18

* Rumtemperaturer skal tilpasses, så man får den ønskede temperatur under overdækningen.

cab

Nyt værktøj sikrer hurtig og effektiv rengøring af rullende mælkeautomat til kalve

En stor del af Calvex’ kunder gør et godt stykke arbejde omkring den daglige rengøring af deres Mælketaxa. Men der er også plads til forbedringer, lyder det fra firmaet, som nu gør rengøringen endnu nemmere i hverdagen.

Plus 15 procent efterafgrøder ødelægger mere, end det gavner

Foreningen for reduceret jordbearbejdning i Danmark har i årevis argumenteret for, at der er brug for langt større frihed til at sammensætte gode, effektive blandinger med indhold af bælgplanter – uden at blive hørt. Det fremmer ikke forståelsen for efterafgrøderne, siger formanden for FRDK’s fagudvalg.

Vi vil behandles ordentligt!

Efterafgrøderne forværrer klimakrisen – bak op om »Oprør fra landet«, anbefaler en af initiativtagerne, Peter Kiær.

Økologien fænger: - Sjovt med det gamle håndværk

Det gamle håndværk har været sjovt at vende tilbage til. Og ny teknologi lokker, siger Ulrik Olsen.

Økologitilskud og handelsstrategi reddede bundlinjen

Hvis Agrovest var fortsat med konventionel drift, havde økonomien været dårligere i både 2018 og 2019.

Økologisk omlægning var det bedste valg for bundlinjen

En driftsleders jobskifte gav anstødet til, at Agrovest droppede konventionelt landbrug. Omlægningen er gået godt, fortæller medejer af det økologiske planteavlsselskab, Ulrik Olsen.

Bøden for en udgået dunk i kemirummet er 8.000 kroner

Brug tid her i vinter på at gennemgå kemirum og kemilager. - Det kan være den bedste timeløn, du kan sikre dig, i forhold til risikoen for, at der i tilfælde af en kontrol bliver fundet ulovligt kemi, påpeger Agrovi.

Veterinær julesang møder kritik i landbruget

- Det er dårlig stil, lyder det fra Per Bardrum, direktør hos Danske Svineproducenter, om en julesang fra statslige veterinærfolk, der sang om skærpet kontrol og om at give transportører med logbogsændringer »det glatte lag«. Humor og satire er okay til en julefrokost, lyder det fra Fødevarestyrelsen.

DLG-messe med klima og vækst på dagsordenen

Ringsted Sport Center danner i begyndelsen af januar rammen om DLG VækstForum, der blandt andet har fokus på klima og bæredygtighed.

Skån klima og natur for politisk aktivisme

Skån klima og natur for politisk aktivisme
Side 1 af 1723 (34459 artikler)Prev1234567172117221723Next