PRRS-varianten hos Hatting er lokaliseret ved naboen

Det er lykkedes at finde den variant af PRRS1, der er opstået mellem to forskellige PRRS-vacciner, i en nabobesætning til Hatting Horsens.

I forbindelse med PRRS-smitte til ornestationen i Horsens har Seges Svineproduktion tidligere skrevet om en ny variant af PRRS1, den såkaldte »Horsens-PRRS«. Den nye variant er en blanding (rekombinant) mellem to PRRS-vacciner, Unistrain og Suvaxyn PRRS, som har været brugt i en nabobesætning til ornestationen.

- Tidligere har vi isoleret de to vaccine-virus i forskellige grise fra nabobesætningen. Ved yderlig analyse af prøver fra besætningen er det imidlertid lykkedes også at finde Horsens-PRRS, altså den rekombinante variant af PRRS1.

Det meddeler Charlotte Sonne Kristensen, Seges, og Lars E. Larsen, KU/DTU i en meddelelse.

Det er derfor overvejende sandsynligt, at Horsens-PRRS er blevet dannet i nabobesætningen.

- Om Horsens-PRRS er smittet direkte til ornestationen eller via en anden besætning, ved vi ikke, lyder det dog i meddelelsen.

cab

Status på Hatting-PRRS

Via Seges’ temaside for PRRS kan status på smitte fra Hatting Horsens følges. Hermed status pr. 21.10.2019:

  • Screeningen i avl- og opformeringsbesætninger for PRRS har påvist tre opformeringsbesætninger med PRRS1, og de har alle tre skiftet status til +PRRS1. Desuden har en karantæne hos en opformeringsbesætning skiftet status til +PRRS1
  • For produktionsbesætninger er der indtil videre 36 besætninger, der enten har skiftet status til +PRRS1 eller har fået påvist PRRS1-virus
  • Der er blevet sekventeret PRRS-virus i 13 tilfælde og alle har vist sig at svare til Horsens-varianten
  • Endelig er der fire besætninger, som har betinget status for mistanke om PRRS efter indkøb fra Hatting Horsens, hvor der ikke foreligger blodprøvesvar

Kilde: Seges’ temaside om PRRS

Læs mere om Danmark saneres for PRRS

En samlet dansk svinebranche er gået sammen om en national plan for at reducere forekomsten af PRRS blandt danske grise. Men hvad er det egentlig, og er det muligt helt at udrydde den smitsomme sygdom?

Læs mere her

Læs også