Hvis søerne – før faring – har træg eller hård mave, kan Sow Transition Booster måske afhjælpe problemet. Det meddeler, markedschef for svin hos Nutrimin i nyhedsbrevet fra virksomheden.

Fodertilskud gives med 2×500 gram om dagen, og erstatter tilsvarende 1 kg sofoder. Der startes med tildeling 3-4 dage før faring, og tildelingen forsætter herefter 3 dage.

Ifølge Thomas Lund Eriksen vil det sænke råproteinniveauet og tilføre flere fibre, som giver en mere løs mave samt en lettere faring.

Udover ekstra energi og ædelyst vil blandingen angiveligt kunne tilføre naturligt E-vitamin, sojaproteinkoncentrat, organisk selen, koralalgekalk og varmebehandlet korn.

En ren fornøjelse med rent værktøj

- Kender I det? I kommer i stalden, og medicinkassen og sprøjterne er rengjorte! Det er virkelig rart at komme hen til en medicinkasse med indhold, der er ren og indbydende.

Sådan lyder det fra svinekonsulent Ghita Pedersen, LMO, i nyhedsbrevet »Trynekontakten«, men hun erkender dog samtidig, at det tager tid at få vasket alle tingene af, og derfor kan det hurtigt blive en nedprioriteret opgave.

Konsulenten peger derfor på, at en opvaskemaskine kan være en rigtig god hjælp.

- En gang om ugen kan alle sprøjter, kasser, masker m.m. komme i opvaskemaskinen, og vupti - så er det rent, når I møder ind næste morgen.

Hun anbefaler, at man køber en billig opvaskemaskine og stiller den op i stalden, kun til disse ting.

- Det kan spare dine medarbejdere for tid, og derudover bliver det mere rent, lyder det gode råd fra Ghita Pedersen. 

Er smågriseaftalerne ajourførte?

- Vi oplever af og til, at de ting, der står i smågriseaftalerne, ikke er ajourførte med, hvad der sker i virkeligheden. Ikke at tingene ikke er ajourførte af »ond vilje«, men de er bare ændret lidt hen ad vejen… og tiden går.

Det meddeler konsulenterne hos SvineRådgivningen i deres seneste udgave af SvineNyt.

En af de ting, som konsulenterne gør opmærksom på, er for eksempel, at man skal huske at underrette aftager, hvis indkøb af polte og sæd nu sker fra et andet avlsselskab. Der er jo kommet flere aktører på banen – og som smågrisesælger er det vigtigt at give aftagere af smågrise besked, hvis der er skiftet avlsselskab.

Øvrige ting, som kan være ændret hen ad vejen, er for eksempel vaccination, vaccinetype og pris på denne.

SvineRådgivningen anbefaler generelt en god og åben dialog mellem smågriseaftalens parter. Uanset hvilke ændringer, der er på tale, kan det have konsekvenser i besætningerne, og dermed også på produktionsresultater og bundlinjen.

- Vi vil opfordre til at få griseringsaftalerne gennemgået, og vi står gerne til rådighed med sparring og kan stille de lidt »trælse« spørgsmål på de enkelte ting, lyder det fra SvineRådgivningen, der bemærker, at det er vigtigt, at oplysningerne i aftalen passer med virkeligheden – også for at undgå misforståelser og tvister.

Svin